INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az áradás miatt átvágtak egy gátat

InfoRádió / MTI
Egyre súlyosabb az ár- és belvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Szombat éjjel átvágták a Szikszón átfolyó, megáradt Vadász patak gátját a város biztonsága érdekében.

Gyárfás Ildikó, a megyei védelmi bizottság elnöke közölte: Szikszón hét utca házait még így is homokzsákok százaival kellett megvédeni.

A belvízzel elöntött - főleg mezőgazdasági - terület nagysága az esőzések és a hó olvadása miatt Borsodban egy nap alatt 1.200 hektárral nőtt, jelenleg 31.352 hektárt borít víz.

A helyzet a Bodrogközben a legsúlyosabb, ahol 18.200 hektár áll víz alatt - mondta a megyei védelmi bizottság elnöke.
A területileg illetékes Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság négy belvízvédelmi szakaszon első, háromban másodfokú készültséget tart fenn.

Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, hogy szombat délutántól operatív törzs működik az igazgatóságon, amelynek feladata a védekezés összehangolása.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 28 településen szivattyúzzák folyamatosan a vizet, a védekezésben csaknem háromszáz tűzoltó, önkéntes, polgárőr és polgári védelmi szakember vesz részt a helybéliek mellett. Eddig több mint háromezer homokzsákot építettek be.

A címlapról ajánljuk