INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

2013-ra megújulhat a Ráckevei-Duna

Infostart

Várhatóan 2013-ra oldják meg a Ráckevei-Duna-ág ökológiai problémáit. A Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezető-helyettese elmondta, hogy ehhez nem csak a lerakódott iszapot kell eltávolítani, hanem többek között csatornázni kell a környékbeli ingatlanokat is.

A helyzet még nem súlyos – mondta Papanek László az InfoRádiónak. A Duna-ág lassan öregedik el. A hosszú távú megtartása érdekében viszont javítani kell az állagát.

Utoljára 2002 és 2005 között kotorták a medret, akkor 100 ezer köbméter iszapot vittek el. Ezt azonban újra meg kellene ismételni. Évente ugyanis 500-700 millió köbmétert táplálnak a mellékágba a Duna főágából. A vízzel sok hordalék jön, ami lerakódik, mivel a víz sebessége itt a tizedére csökken.

A hordalék kivonja a vízből az oldott oxigént, és segíti az algák elszaporodását. Ezzel rontja a víz minőségét. A folyónak ebbe a szakaszába ömlik be a dél-pesti víztisztító megtisztított szennyvize is, ráadásul a környék nincs csatornázva.

A kormány tavaly 1 milliárd forintot hagyott jóvá a szükséges munkálatok előkészítésére. Ha az uniós támogatást is megkapja a térség, akkor összesen 36 milliárd forintot költhetnek a tényleges munkára.

Ebből 6 millió köbméter üledéket kotornak ki, a dél-pesti tisztítóból érkező szennyvizet átvezetik a Duna főágába, csatornázzák a térséget, és Tasnál vízleeresztőt építenek a folyóágra – mondta Papanek László.

Kapcsolódó hang

Soroksári Dunaág
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018