INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szilveszter államfői beszéd nélkül

Infostart / InfoRádió
Nem mond újévi köszöntőt a köztársasági elnök szilveszter éjfélkor - értesült az Index. Szakítva a hagyományokkal Sólyom László csak január elsején szól a nemzethez. A Köztársasági Elnök Hivatala az InfoRádiónak megerősítette a hírt.

Sólyom László köztársasági elnök december 31-én éjfélkor nem tart ünnepi beszédet – tudta meg az InfoRádió a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnökétől. Wéber Ferenc elmondta, hogy az államfő január elsején szól a nemzethez.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy Sólyom László azért január elsején mond köszöntőt, mert komoly beszéddel készül, amelyben választ ad a hozzá eddig feltett sok, de felelet nélkül maradt kérdésre is.

Információnk szerint az elnöki hivatal a január elsejei időpontot alkalmasabbnak és hatékonyabbnak tartotta, mint a szilveszter éjfélt, amikor a tévénézők többsége vélhetően inkább az ünneplésre, mintsem az államfő beszédére koncentrál.

Így gondolja ezt az InfoRádió által megkérdezett politológus is. Kumin Ferenc úgy véli, hogy az államfő egy január elsején megtartott beszéddel hatással lehet a választási kampányra is.

„Üzenhet a választóknak is, de üzenhet a politika alakítóinak is. Talán elhangozhatnak olyan gondolatok, amelyek érdemben befolyásolhatják a kampány stílusát, vagy legalábbis elgondolkodásra késztetik azokat, akik hatással lehetnek a kampány hangnemére, stílusára” – vélekedett a Kumin Ferenc politológus.

Sólyom László elődei minden évben szilveszter éjfélkor, a Himnusz után mondtak köszöntőt. Tavalyi beszédében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök sorsdöntőnek értékelte Magyarország uniós csatlakozását. Államfőként hitet tett amellett, hogy 2005-ben növekedni fog az összetartozás tudata a magyar társadalomban. Mádl Ferenc egy éve örömből többet, bajból kevesebbet kívánt az országnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk