INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

Szakadhat a román kormánykoalíció

Infostart / InfoRádió

Kiiktatná a készülő kisebbségi törvényből a kulturális autonómiatanácsokra vonatkozó cikkelyeket a román kormánykoalíció két legerősebb pártja. Emiatt akár az együttműködés is veszélybe kerülhet.

Eugen Nicolãescu, a Nemzeti Liberális Párt szóvivője elmondta: azt javasolják, hogy mindazokat a hatásköröket, amelyek a tervezetben a kisebbségek kulturális autonómiáját megtestesítő autonómiatanácsoknak szántak, ruházzák át az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, amely nem etnikai alapon szerveződött állami intézmény.

A pártvezetők erről hétfőn délután állapodtak meg, miután alkotmányjogászokkal tanácskoztak arról, hogy miként lehetne beiktatni a Velencei Bizottság javaslatait a törvénybe.

A döntés akár a kormánykoalíció szakadásához is vezethet, mert a Romániai Magyar Demorkata Szövetség vezetői korábban kijelentették, hogy a kulturális autonómia fejezete nélkül nem is érdemes elfogadni a kisebbségi törvényt, hiszen az csak a már meglévő jogokat rendszerezné.

Legutóbbi nyilatkozataiban azonban Markó Béla azt hangoztatta: lépjenek ki a kormányból azok a pártok, amelyek nem akarják végrehajtani a kormányprogramot. A kisebbségi törvény elfogadása ugyanis része a kormányprogramnak, a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvénytervezetet pedig maga a kormány nyújtotta be a parlamentbe.

A tervezet szerint csak az autonómiatanácsok jóváhagyásával lehet döntéseket hozni a kisebbségek állami oktatási intézményeinek a létrehozásáról, megszűntetéséről, a tananyag összeállításáról, valamint az oktatási, kulturális intézmények és a közszolgálati média vezetőinek kinevezéséről.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018