eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Szakadhat a román kormánykoalíció

Kiiktatná a készülő kisebbségi törvényből a kulturális autonómiatanácsokra vonatkozó cikkelyeket a román kormánykoalíció két legerősebb pártja. Emiatt akár az együttműködés is veszélybe kerülhet.

Eugen Nicolãescu, a Nemzeti Liberális Párt szóvivője elmondta: azt javasolják, hogy mindazokat a hatásköröket, amelyek a tervezetben a kisebbségek kulturális autonómiáját megtestesítő autonómiatanácsoknak szántak, ruházzák át az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, amely nem etnikai alapon szerveződött állami intézmény.

A pártvezetők erről hétfőn délután állapodtak meg, miután alkotmányjogászokkal tanácskoztak arról, hogy miként lehetne beiktatni a Velencei Bizottság javaslatait a törvénybe.

A döntés akár a kormánykoalíció szakadásához is vezethet, mert a Romániai Magyar Demorkata Szövetség vezetői korábban kijelentették, hogy a kulturális autonómia fejezete nélkül nem is érdemes elfogadni a kisebbségi törvényt, hiszen az csak a már meglévő jogokat rendszerezné.

Legutóbbi nyilatkozataiban azonban Markó Béla azt hangoztatta: lépjenek ki a kormányból azok a pártok, amelyek nem akarják végrehajtani a kormányprogramot. A kisebbségi törvény elfogadása ugyanis része a kormányprogramnak, a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvénytervezetet pedig maga a kormány nyújtotta be a parlamentbe.

A tervezet szerint csak az autonómiatanácsok jóváhagyásával lehet döntéseket hozni a kisebbségek állami oktatási intézményeinek a létrehozásáról, megszűntetéséről, a tananyag összeállításáról, valamint az oktatási, kulturális intézmények és a közszolgálati média vezetőinek kinevezéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×