eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Új lábakra állhat az ipar

A járműgyártás mellett már a gyógyszeripar és az elektronikai ipar is képes fenntartani a magyar ipari termelés bővülésést - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. Pomázi Gyula az M1-nek nyilatkozott, miután a KSH közölte: májusban a tisztított adatok szerint majdnem 4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest.

Az ipari termelés májusi alakulása a vártnak megfelelő - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán az ipari termelés adataira reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön tette közzé, hogy

májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit,

munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett. A helyettes államtitkár kifejtette,

több terület is a várt teljesítményt hozta,

a vegyipar 16,3 százalékkal, a gumiipar 11,8 százalékkal növekedett, a villamos-berendezések gyártása 11 százalék felett teljesített, az elektronikai ipar és azon belül a híradástechnikai eszközök gyártása majdnem 53 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek hatására, a gazdasági szereplők versenyképességének javulása nyomán a járműgyártás mellett több ágazat is megerősödött, amelyek képesek a hazai ipari termelést "tartani", ilyen például a gyógyszergyártás, az orvos-technológia, az elektronikai ipar különböző ága, a járműgyártáshoz kapcsoló vegyipari terület - tette hozzá.

Hangsúlyozta, jövőre az ipar további növekedésére számítanak, és ezt a bizalmi indexek, konjunktúra jelentése is alátámasztják.

A kormány intézkedései a hazai ipar versenyképességének javítását szolgálják, ezzel a hazai vállalkozások hatékonyabban, termelékenyebben tudnak bekapcsolódni az értéktermelésbe

- mondta Pomázi Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×