eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Előkelő helyen a magyar gyógyszerexport

Tavaly Magyarország a 19. helyen felkerült a 20 legnagyobb gyógyszeripari exportőr ország listájára, amiben a Tevának jelentős szerepe van - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben.

Szijjártó Péter a Teva gyógyszergyár ötmilliárd forintos beruházással elkészült új üzemének átadó ünnepségén azt mondta, a magyar gyógyszeripar nemzetközi mércével mérve is versenyképes:

tavaly az itt készült gyógyszerek 84 százalékát külföldön értékesítették.

A gyógyszeripari szektor aránya dinamikusan bővül: tavaly 17 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, és elérte a 32 ezret - mutatott rá a miniszter, aki a 21. század meghatározó ágazatának nevezte a gyógyszeripart, amelynek fontos szerepe van a magyar gazdaságban is.

Szijjártó Péter szerint a gyógyszeripar sikere az egyik záloga a magyar gazdaság sikeres átalakulásának egy termelésorientált gazdaságból a kutatás-fejlesztés által vezérelt gazdasággá. Utóbbiban a gyógyszeripar úgy is fontos szerepet játszik, hogy az ágazatban költik a vállalatok bevételarányosan a legtöbbet innovációra - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy tavaly 880 milliárd forint volt a magyar gyógyszeripar termelési értéke.

Közép-európai összevetésben a magyar gyógyszeripar a legversenyképesebb

- mondta a külgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a feldolgozóiparban elköltött kutatás-fejlesztési források több mint egyharmadát a gyógyszeriparban költötték el tavaly.

Szijjártó Péter szerint az, hogy több mint 2500 hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben gyógyszerészeti szakon, jól mutatja: az ágazatnak van jövője.

A politikus örömtelinek nevezte, hogy az ötmilliárdos debreceni beruházással a világ első számú generikus gyógyszereket gyártó vállalkozása megduplázza hatóanyag-gyártási kapacitását a városban, és "jelentősen megerősíti Magyarország pozícióját a gyógyszergyártás világtérképén".

Mile Attila, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója közölte: a most elkészült, 1500 négyzetméteres üzemükben a caspofungin nevű hatóanyagot fogják gyártani, amelynek gyártási technológiáját helyben fejlesztették ki. A caspofungint a súlyos gombás fertőzésben szenvedő betegek kezelésében, gyógyításában használják - mondta.

Luca Astarita, a Teva globális gyártásért felelős alelnöke felidézte, hogy a Teva 1995-ben "vásárolta be magát" Magyarországra, és azóta 350 milliárd forintot fordított beruházásra.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlés képviselője azt mondta, Debrecen fejlődése megállíthatatlan, amit nem csupán az új betelepülő cégek nagy száma jelez, hanem az is, hogy a már régen ott lévők, mint a Teva, folyamatosan fejlesztenek.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: a Teva a legnagyobb árbevételű és a legtöbb dolgozót foglalkoztató cég Debrecenben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×