eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Évekig kommunista kémként dolgozott egy szlovák nő a BBC-nél

Egy szlovák nő leleplezett története sokkolta a brit médiaközönséget. A Daily Mail című napilap arról számolt be, hogy az 1969-től Angliában élő Terézia Javorská – aki hosszú éveken át a BBC-nél dolgozott – a csehszlovák kommunista rezsim ügynökeként is tevékenykedett. A lap a prágai levéltárakban fellelhető dokumentumok alapján írt erről.

Kommunista kém a BBC központjában – ezzel a címmel jelent meg a Daily Mail Terézia Javorskáról szóló cikke, melyben biztonsági szakértők hívják fel a figyelmet arra, hogy a hidegháború kezdete óta ez az első olyan eset, amikor a brit közszolgálati rádióban és televízióban dolgozó ügynököt lepleztek le.

A szlovák nő még tinédzserként érkezett Angliába 1969-ben. Eleinte bébiszitterként kapott munkát, majd szociológiát tanult a Londoni Egyetemen, 1976-tól pedig a BBC-nél dolgozott, ahol a csehszlovák szerkesztőség vezetője volt. A nőt a ´80-as évek közepén egy csehszlovák hírszerzőtiszt szervezte be, aki a prágai feletteseinek tett jelentésében azt állította, hogy Javorská a brit média belső információihoz, politikai hírekhez és a BBC-vel gyakran együttműködő politikai disszidensek beszámolóihoz is hozzáférhetett. Jelentéseit Vora fedőnév alatt írta. A Csehszlovák Állambiztonsági Szolgálat prágai levéltárban őrzött aktáiból kiderül, hogy

bár Nagy-Britanniában jól érezte magát, titokban szimpatizált a csehszlovák kommunista rendszerrel, amelyet igazságosabbnak tartott, mint a kapitalista országokét.

A brit lap szerint Javorská volt kollégái úgy emlékeznek a rádiósra, hogy negatívan reagált a csehszlovák kommunista rendszerről szóló, túlságosan kritikus riportokra. Ugyanakkor soha nem vetette fel a kémkedés gyanúját. Munkatársai szerint a nő rendszeresen járt templomba. A Szovjetunió felbomlása után tovább vezette a BBC csehszlovák, majd később a szlovák szerkesztőségét, egészen annak 2005-ös megszűnéséig.

A Buckingham Egyetem professzora és hírszerzési szakértője a Daily Mailnek úgy nyilatkozott, hogy Javorská nagyon fontos eszköz volt a kommunisták számára a hidegháború kritikus időszakában, amikor a Szovjetunió megpróbálta fenntartani az ellenőrzést a szatellitállamai felett. A biztonsági szakértő szerint a BBC szerkesztőjeként elárulta a többi kolléga és disszidens bizalmát, és ezzel veszélybe sodorta őket. A dokumentumok szerint Javorská ideológiai indíttatásból és hazafias érzelmektől fűtve beleegyezett abba, hogy elárulja új hazáját, Nagy-Britanniát és kollégáit.

A Daily Mail próbálta megszólaltatni az egykori kémet, de kiderült, hogy a ma 73 éves nő egy három évvel ezelőtt bekövetkezett autóbalesetben lebénult, és azóta kómában fekszik egy londoni idősotthonban. A napilap Terézia Javorská rokonait is felkereste, de ők sem kívánták kommentálni a hírt. A BBC jelenlegi vezetősége nem tudott a most napvilágra került információkról, de azt ígérték, komolyan fogják venni azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×