eur:
388.82
usd:
360.76
bux:
68684.18
2024. május 7. kedd Gizella
Elfogórakétát lőnek ki a palesztinok az izraeli hadsereg rakétatámadása ellen Gázában 2023. február 23-án. Hajnalban rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, miután 11 palesztin meghalt és több mint 90 megsebesült az izraeli erők előző napi rajtaütése során a fegyveres palesztinok erőközpontjának számító Náblusz városában, a megszállt Ciszjordániában. A palesztinok hat rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli része felé.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Shbair

Fokozódik a feszültség

Feszült a helyzet a palesztin területeken, Izrael szerdai akciója nyomán, amelyben 11 palesztint ölt meg – militánsokat és civileket is. Közben a Ciszjordániától elválasztott Gáza "minden pillanatban háborúra vár" és rendszeresek a bombázások.

A palesztin területeken az év eleje óta fokozódik a feszültség, legutóbb szerdán a megszállt ciszjordániai Náblusz városában végrehajtott izraeli rajtaütés során 11 palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők. Eredetileg fegyveres csoportok három tagját akarták elfogni, akik egy házba vették be magukat.

Ezek egyikét egy halálos merénylet miatt már körözték. Az épületet rakétákkal lőtték szét – közben a katonákra támadó tömegből több civilt lőttek le, de a halottak között volt két idős ember is.

Az Oroszlánbarlang nevű palesztin csoport a Telegramon elismerte, hogy palesztin fegyveres csoportok összesen hat tagja halt meg az akcióban. Viszont a palesztin egészségügyi minisztérium szerint több, mint 80 ember kapott lőtt sebeket és őket öt különböző kórházban kezelik.

A halálos támadás egész Palesztinában dühöt váltott ki, és az áldozatok gyászolására általános sztrájkot hirdettek, amely kiterjedt az üzletekre, iskolákra és kormányzati intézményekre is.

Mindeközben a fő palesztin területtől elválasztott Gáza-övezetben a lakosok állandó félelemben élnek, hogy Izrael újabb légiháborúba kezdhet. A területet uraló militáns Hamász közölte: a ciszjordániai izraeli akció „próbára tette a türelmét”.

Csütörtökön izraeli harci gépek légicsapások sorozatát indították a gázai palesztin ellenálláshoz kötött helyszínek ellen, válaszul a Gázából a környező települések felé indított rakétákra. Az izraeli média szerint a palesztinok hat rakétát lőttek ki.

Helyi források szerint az izraeli harci gépek a Hamász katonai ágához, a Kasszam Brigádokhoz tartozó katonai létesítményt bombáztak Gáza várostól északnyugatra, továbbá egy állítólagos katonai objektumot is a Gázai övezet középső részén lévő Al-Burejzs menekülttáborban.

Reham Owda gázai politikai elemző úgy vélte, a palesztin fegyveres csoportok a visszafogottság politikáját alkalmazzák, amikor a támadások után kisebb rakétákat lőnek ki, mert ezekkel úgymond „figyelmeztetni” akarják Izraelt, hogy állítsa le a keménykedést Ciszjordániában. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök válasza viszont az volt: „aki ártani próbál nekünk, nagy árat fizet érte”.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×