eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night
Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Még két hullámtól tartanak Szlovákiában

Keddtől minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet. Nem kell majd ellenőrizni, hogy a vásárló be van-e oltva vagy átesett-e a koronavírus-fertőzésen. Hétfőn megkezdődött a 12 és 17 év közötti gyerekek harmadik, emlékeztető adaggal történő oltása.

„Szeptember és október folyamán még két hullám lehetséges” – válaszolta Vladimír Krčméry, amikor a pandémia szlovákiai alakulásáról kérdezték. A neves szlovák szakember szerint az újabb hullámok kialakulásának oka az, hogy a világon számos olyan terület és ország létezik, amely az új változatok tenyésztőhelye. „Ezek a szubtrópusi égövben fordulnak elő, ahol nagyon alacsony az átoltottság. Ugyancsak kritikusak azok az országok, ahol magas a népsűrűség” – jegyezte meg az infektológus, kiemelve, hogy így terjedt el a koronavírus eredeti, vuhani variánsa, majd a delta Indiából Nagy-Britannián keresztül, és az omikron is Dél-Afrikából.

A professzor szerint kockázatos az omikron utáni gyors nyitás, ugyanakkor úgy érzi, az emberek már belefáradtak az intézkedésekbe, amelyeket be kell tartaniuk.

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter március végére jósolta a szigorítások teljes feloldását,

ez Krčméry szerint is reális, sőt, úgy látja, hogy még előbb megtörténhet.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében február 15-étől, keddtől már minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet. Eddig csak a kiválasztott boltok működhettek alapüzemmódban, például az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gyógyszertárak, majd a cipő- és ruhaboltok, az építőipari cikkeket forgalmazó üzletek. Az új rendszer szerint a játékboltok, az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek és a könyvesboltok is működhetnek alapüzemmódban. Az üzletek este 10 óra után is nyitva tarthatnak.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásokat nyújtó létesítményekre vonatkozó intézkedéseket ez a rendelet nem változtatja meg. Ez azt jelenti, hogy olyan szolgáltatások, mint a gasztroszektor, valamint a szállodák és más szálláshelyek, az uszodák, az aquaparkok, a fitneszközpontok létszámkorlátozással, úgynevezett OP-rezsimben, azaz az oltottak és a koronavírus-fertőzésen átesettek számára működhetnek. A létesítményekben továbbra is érvényben vannak a járványügyi intézkedések, például a kötelező arcmaszkviselés és a létszámkorlát.

Az oltással kapcsolatos hír, hogy hétfőn megkezdődött a 12 és 17 év közötti gyerekeknek a harmadik, emlékeztető adaggal történő oltása. A védőoltás beadását a gyermek törvényes képviselője kérheti. A gyerekeket a Pfizer vakcinájával oltják.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy

február 15-től már Szlovákiában is lehet regisztrálni a Novavax gyógyszergyártó cég vakcinájára.

A Nuvaxovid nevű készítmény kétdózisú, az első és a második adag között legalább 21 napnak kell eltelnie. Emellett harmadik, úgynevezett kiegészítő dózisként is lehet kérvényezni a vakcinát. Fontos azonban kiemelni, hogy csak a 18 év felettiek számára lesz elérhető. „Az első szállítmány még február végéig megérkezik, a minisztérium összesen 600 ezer dózisra kötött szerződést” – tájékoztatott a szóvivő. Vladimír Lengvarský tárcavezető azt reméli, hogy az új vakcinának köszönhetően megugrik az oltási hajlandóság, ami az utóbbi pár hétben jelentősen visszaesett Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×