eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Merck & Co. közreadta dátum nélküli kép a multinacionális amerikai gyógyszergyártó által az új koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen kifejlesztett molnupiravir nevű kísérleti gyógyszerről. A Merck & Co. 2021. október 11-én kérelmezte az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a molnupiravir egészségügyi veszélyhelyzetben történő használatának engedélyezését.
Nyitókép: MTI/EPA/Merck & Co.

A britek jóváhagyták az első otthon szedhető Covid-kapszulát

Nagy-Britannia lett az első ország, amely jóváhagyta a forradalminak tartott Covid-kapszulát. A gyógyszerrel otthon lehet kezelni a koronavírus-fertőzés okozta betegséget. A brit egészségügyi miniszter „történelmi napnak” nevezte a döntést.

A briteknél a világon elsőként mostantól beadható az otthon szedhető Covid-gyógyszer. A molnupiravir, más néven Lagevrio nevű antivirális szert olyan emberek kaphatják meg, akiknek pozitív lett a Covid-tesztjük és legalább egy olyan rizikófaktor megvan náluk, amelynek nyomán fennáll a súlyos betegség kialakulásának veszélye. Ezek között vannak az elhízás, a cukorbetegség és a szívpanaszok.

A Brit Gyógyszerészeti Ügynökség (MHRA) a kedvező klinikai kísérleti eredmények után nyilvánította biztonságos és hatékony szernek a kapszulát, amivel csökkenteni lehet a kórházi kezelések és halálesetek számát az enyhe és közepes lefolyású Covid-19 által különösen veszélyeztetettek körében.

A Merck gyógyszercég által forgalmazott szer megállítja a vírus terjedését és alacsonyan tartja a testben a vírusszintet, amivel enyhébb lefolyásúvá teszi a betegséget.

Szedésével a vírus nem tud olyan mennyiségben sokszorosodni a tüdőben, amely súlyos Covid-19-hez vezetne.

A brit hatóság ajánlása szerint a kapszulát a lehető leggyorsabban el kell kezdeni szedni a pozitív vírustesztet követően.

Azt követően, hogy egy tanulmány szerint a molnupiravir 50 százalékkal csökkentette a kórházi kezelések és halálesetek számát, a brit kormány 480 ezer személyes adagot rendelt a gyógyszerből. A kapszulából az ajánlás szerint naponta kettőt kell bevenni. Ez a pandémia során kifejlesztett egyik legígéretesebb gyógyszer – jegyezte meg a hírről a Sky News.

Kérdések

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter „történelmi napnak” nevezte, hogy a világon elsőként a brit hatóság hagyta jóvá a kapszulát. Tudósítók viszont megjegyzik, a csinnadratta ellenére egyelőre nem világos: mikor és hogyan kaphatják meg a brit betegek a gyógyszert. És mivel napi 30 ezer az új fertőzések száma, kérdés, hogy mikor fogy ki 480 ezer adag, amit megrendeltek. A Guardian szerint először egy országos tanulmányban részt vevő betegeknek adják be.

Azt sem tudni, hogy a brit kormány mennyit fizetett a szerért, pedig ez lényeges információ a szegényebb államok számára, hogy megtudják: egyáltalán van-e esélyük a beszerzésére?

Orvosi és tudományos szempontból viszont forradalmi a molnupiravir, mert az első olyan, Covid-19 ellen bevethető antivirális gyógyszer, amelyet nem intravénásan, hanem a szájon keresztül lehet beadni, még azelőtt, hogy kialakulna a súlyos betegség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×