eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Female doctor talking with colleagues through a video call using lap top. Doctor talking with patient through video call using laptop. Young female doctor working on laptop at office.
Nyitókép: Likoper/Getty Images

Nő a feszültség a brit orvosok és a kormány között

Állami pénzzel akarják rávenni az angliai orvosokat, hogy több beteget fogadjanak személyesen. A pandémia alatt felgyorsult trend nyomán egyre több távkonzultációt tartottak a magukat túlterheltnek mondó háziorvosok.

Jelenleg sok nagy-britanniai lakosnak okoz frusztrációt, hogy megnézesse magát a háziorvossal. Csak úgy nem lehet besétálni a rendelőbe, az időpont kéréséhez pedig korán kell telefonálni, különben hallgathatja az ember a telefonban, hogy még tucatnyian állnak előtte a sorban.

A brit kormány most 250 millió fontos, azaz 106 milliárd forintos „téli alapot” hoz létre a magukat túlterheltnek mondó háziorvosoknak, hogy helyettesítő – az angolban „locum” – orvosok alkalmazásával biztosítsanak több személyes vizsgálatot, ugyanazon a napon, amikor a beteg telefonál.

2020 márciusában, az első angliai lezárás idején kezdett el drasztikusan romlani a helyzet. Előtte körülbelül négyszer annyi személyes, mint telefonos rendelést tartottak.

Az idei nyári nyitás ellenére a helyzet alig javult.

Egy másik, sokat idézett szám szerint a világjárvány előtt a rendelések 80 százaléka volt olyan, hogy a beteg bemehetett a rendelőbe, most viszont már csak a 58 százalékában történik meg ez. A Telegraph című lap szerint ráadásul egyes telefonos konzultációkat is személyesként „számolnak el”, tehát az adatok még rosszabbak lehetnek.

Mindeközben fokozódik a nyilatkozatháború Sajid Javid brit egészségügyi miniszter és a háziorvosok között. Előbbi azt mondja: eltökélte, hogy minden beteg, függetlenül attól, hogy hol él, láthassa az orvosát. Az is felmerült, hogy

egyfajta eredményességi listát is publikálni fog a kormány, amivel „megszégyenítik” a rosszul teljesítő rendelőket.

A betegek a konzultáció után SMS-ben tudják majd értékelni a szolgáltatást. Az orvosokat utasítani fogják, hogy „a preferencia a személyes konzultáció”, valamint hogy a pénzt arra kell felhasználniuk, hogy kitolják nyitvatartásukat.

A Brit Orvosi Kamara erre úgy válaszolt: „nagyon csalódott” a mentőcsomag miatt, és „sajnálatos, hogy még mindig a személyes vizsgálattal vannak elfoglalva”, amikor az adminisztrációt csökkentve kellene tehermentesíteni az orvosokat. Richard Vautrey, az orvosi szervezet vezetője szerint a pandémia bizonyította, hogy a videokonzultáció „teljesen megfelelő dolog, amit sokan értékelnek”.

A brit egészségügyi gondjait fokozza, hogy a BBC statisztikája szerint az elmúlt öt évben kétezerrel csökkent a háziorvosok száma. Emiatt sokan nem a háziorvoshoz, hanem a kórházak baleseti osztályaira mennek be. Ott viszont minimum négy órát kell várni, olykor többet is.

Brit orvosi szervezetek szerint a kormány mentőcsomagja édeskevés, és az eredmény az lesz, hogy nem könnyebbé, hanem nehezebbé válik majd személyes időpontot szerezni, vagyis az angol betegek különösen nehéz télre számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×