eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferenc pápa üdvözli a heti általános audienciáján megjelent hívőket a vatikáni Szent Damáz-udvarban 2021. május 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Pápalátogatás: Szlovákia szigorúbb feltételeket diktál, mint Magyarország

A Budapesten szeptember 12-én esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson bemutatott pápai mise után Ferenc pápa négy napra Szlovákiába látogat. Az ország magyarlakta déli régióiban működő egyházközösségek kirándulásokat szerveznek Budapestre, mert a magyarországi pápalátogatás feltételei enyhébbek a szlovákokénál. Északi szomszédunknál ugyanis a rendezvényeken csak a teljes védettséget élvező személyek vehetnek részt.

Szeptember 12-én Ferenc pápa Budapestről egyenesen Pozsonyba utazik, hogy megkezdje négynapos szlovákiai látogatását. A fővároson kívül Kassát és Eperjest is felkeresi, valamint részt vesz a sasvári búcsún is. Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője elmondta, hogy Sasvárra 350 ezer látogatót várnak, Eperjesen és Kassán a felső határ mintegy 50 ezer fő. A kassai Luník IX lakótelepre tervezett rendezvény alapkapacitását pedig 15 ezer főben határozták meg.

A felsorolt helyszínek mindegyikén

csak és kizárólag az eseményre beregisztrált, és teljes védettséget élvező személyeket engedik be a szervezők.

Szlovákia polgárainak a mögöttünk álló vasárnap, vagyis augusztus 22-én volt utolsó lehetőségük arra, hogy beoltassák magukat annak érdekében, hogy szeptemberre, a pápalátogatás időpontjára teljesen védetté váljanak, és részt vehessenek a katolikus egyházfő látogatásához fűződő rendezvényeken.

A regisztráció augusztus 13-án indult, s az első héten 20 ezer jelentkezőt vettek nyilvántartásba. Az érdeklődők egy QR-kódot kapnak, amelyet a helyszínen kell majd felmutatniuk a személyi igazolványukkal együtt. Azt, hogy a regisztráltak valóban felvették-e a védőoltást, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja fogja ellenőrizni a személyi szám alapján. Ha valamelyik résztvevőről utólag kiderülne, hogy fertőzött, a QR-kód alapján meg tudják majd állapítani, melyik szektorban tartózkodott, és így felkutathatók lesznek a kontaktszemélyek is. A látogatók saját magukkal együtt 12 évnél fiatalabb gyerekeket is regisztrálhatnak. A családoknak saját, elkülönített szektoraik lesznek.

A 12 évnél idősebb, be nem oltott gyerekek nem vehetnek részt a rendezvényeken.

A pozsonyi DenníkN napilap arról ír, hogy szlovákiai magyarajkú katolikus hívek szívesebben mennek el a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, mint a szlovákiai helyszínekre. Nem csupán az anyanyelvi környezet miatt, hanem azért is, mert a budapesti szentmisén azok a hívek is részt vehetnek, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×