eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube/Ujszo.com

Szlovákiai magyar összefogás helyett összeomlás?

Elmaradt a szlovákiai három magyar párt – az MKP, a Híd és az Összefogás – nagy bejelentése, miszerint egyesülésükkel megalakul a a felvidéki magyarságot képviselő egységes új magyar párt. Közlés ugyan volt, de épp annak ellenkezőjéről, mint amire a közvélemény számított.

2020. augusztus 20-án a három szlovákiai magyar politikai párt, az MKP, a Híd és az Összefogás Révkomáromban aláírt egy közös szándéknyilatkozatot, melyben lefektették, hogy a felvidéki magyarok politikai érdekképviseletét egy egységes magyar pártban képzelik el a jövőben. Az azóta eltelt közel négy hónap alatt a színfalak mögött zajlottak a hárompárti egyeztetések. A szlovákiai magyar választók felé csak annyit kommunikáltak a felek, hogy karácsonyra szeretnék lezárni a tárgyalásokat, és bejelenteni az egyesülésből létrejött új magyar pártot.

Ennek ma lett volna a napja Pozsonyban,

a várt bejelentés helyett azonban csak arról tájékoztattak, hogy nem jutottak közös nevezőre, és továbbra sincs hárompárti megállapodás.

A három közül a legkisebb szubjektum, az Összefogás kedden azzal vádolta meg a Hidat, hogy a gyors megegyezés érdekében ultimátumot adott nekik, és a gyorsaság legfontosabb oka, hogy

a hidas politikusok félnek a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozóitól,

akik az utóbbi hetekben több az előző, Fico-kormány alatt magas rangú politikai és állami funkciót betöltő személyt is letartóztatottak.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint az azonnali megállapodáshoz ragaszkodó Híd politikusainak láthatóan van félnivalója a hatóságoktól, ezért fogalmaztak meg ultimátumot az irányukba. „Mi múlt héten is, és a tegnapi tárgyaláson is azt mondtuk, hogy ha nincs megegyezés, akkor folytassuk januárban vagy februárban, mert méltatlan, hogy ultimátumokkal zsarolja az egyik fél a másikat. Az is méltatlan, hogy becsapjuk a választókat, kiállunk eléjük, és elmondjuk, hogy megegyeztünk, miközben egy sor kérdésben nincs egység, nincs megegyezés” – mondta az Összefogás elnöke.

A Híd és az MKP elnökének szavaiból az derült ki, hogy a két párt az Összefogás nélkül folytatja a tárgyalásokat,

de nem zárták ki, hogy ahhoz később az Összefogás is csatlakozhat. Sólymos László, a Híd elnöke cáfolta, hogy ultimátumot adtak az Összefogásnak, és sajnálja hogy az Összefogás nem tudta elfogadni a megegyezés feltételeit. Hangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyarok legszélesebb egységére törekedtek, számukra a megegyezés célja egy erős képviselet megteremtése. „Annak örülök, hogy az MKP-val sikerült megtalálni a közös hangot, és érezzük azt a felelősséget, hogy be kell temetnünk azokat az árkokat, melyek már tíz éve a szlovákiai magyarok között húzódnak. Létre kell hozni egy olyan politikai keretet, egy olyan politikai erőt, amely a szlovákiai magyarokat képviselni tudja, amely erősen tud fellépi a szlovák politikai színtéren” – fogalmazott Sólymos László.

Forró Krisztián, az MKP elnöke reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások januárban az Összefogás részvételével tovább folytatódnak. „Nagyon csalódott vagyok, és együtt érzek a felvidéki magyarokkal. Az, amit ma itt láthattak, az semmiképp sem szolgálja a közösségünket. Mindemellett el kell, mondjam, hogy továbbra is azon fogok dolgozni, hogy ez az egység a lehető legszélesebb körben létrejöjjön” – jelentette ki az MKP elnöke, aki nagyon rossz üzenetnek tartja, hogy a magyar közösség élő adásban ilyen képet mutat magáról.

„A cirkuszban jók vagyunk”

– tette hozzá a pártelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×