eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Ledöbbentek a méhészek az idei tavaszon

Még a több évtizedes szakmai múlttal rendelkező méztermelők sem tudnak visszaemlékezni hasonlóra, mint ami az idei évben zajlik.

A problémát az okozza, hogy a meleg idő után pont a lehűlés időszakában borultak virágba az akácfák, ami ugyan látványos, de a nektárgyűjtő rovarok a hidegben nem repülnek ki - írja a Sokszínű Vidék. Még ha el is hagyják a kaptárt a napsütéses órákban, hiába keresik fel az akácvirágokat, azok alig tartalmaznak nektárt.

Lakatos László csataszögi méhész a szoljon.hu kérdésére azt nyilatkozta, hogy az akác szempontjából ennek az évnek "már annyi". Úgy fogalmaz: "Az előző hónap nagyon meleg volt, most pedig ki se tudnak jönni a kaptárból a méhek, pedig a környéken is virágzik az akác. Tartós 15 fok fölötti idő kellene, sőt, 20-22 fok lenne az ideális. Az a gond, hogy a korai meleg miatt minden növény előbbre tart a fejlődésben. A repce is virágzik, de így nem tudjuk azt sem kihasználni. Azt hallani, hogy az északi akácot is kikezdte a fagy".

A méhész szerint a napraforgóban még van remény, ugyanis annak a virágzása még hátravan.

Gujla László szolnoki méhész is hasonlóan látja a helyzetet, ő a lapnak azt mondta, hogy huszonhét éve foglalkozik méhészettel, de olyat még soha nem tapasztalt, hogy "előzőleg 28 fok volt, aztán reggelre mínusz 3". Rámutatott, hogy az akác már másodvirágzásban van, egy hónappal korábban mínusz 6 fokos hideg is volt hajnalban, akkor elfagytak a rügyek, így most másodjára képződtek barkák.

Mint írják, a gond nem csak bizonyos területekre korlátozódik. Koller Zoltán tolnai méhész, az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) Gemenci Szervezetének megyei elnöke a teol.hu-nak mondta el, hogy harmincöt éve méhészkedik, de még hasonlóra sem volt példa sosem szerinte, mint az idei.

Elmondása szerint nem sok időt kaptak a méhek az akácra, és a repce sem sikerült. Utóbbiból csak pár kiló mézet tudott csak begyűjteni, akácból még annyit sem. Elmondta, a kaptárakból ki sem pergették a mézet, mert a méheknek is szükségük van rá. Nagyernyei Attila szedresi méhész is folytatta a sort:

ez a 41. akác szezonja, de ilyen évre meglátása szerint még nem volt példa.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt két évben minden idők leggyengébb akácméztermését produkálta az ágazat, úgy tűnik az idei lesz a harmadik katasztrofális év. Közölte, hogy csak egy-két hét múlva fogják tudni pontosan megmondani, hogyan sikerült az akác, de az már most látszik, hogy jó termésre biztosan nem lehet számítani - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×