eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján a Millenárison 2024. április 25-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Csütörtök-pénteken rendezik meg a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC Hungary), melynek megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Orbán Viktor a köszöntések után azzal kezdte, hogy Magyarországnak híre van a nemzetközi politikában. Középerős GDP, nem jelentős és különösebben nem is érdekes ország, ha az ember külföldi nagy városokból néz rá, vagyis a szerénység indokolt. "Mégis senki se érti, hogy egy homo sapiens hogy képes ilyen földönkívüli nyelvet beszélni. Ne próbálkozzanak vele, a sikertelen kísérlet depressziót okoz" - illusztrálta, hogy érdeklődést tapasztal a külföldiek köréből.

Miközben egész Európát elöntötte egy progresszív liberális óceán, itt megmaradt egy konzervatív sziget - fogalmazott. Túlél, sőt boldogul, sőt győz, újra és újra. "Isten hozta önöket az »Island of Difference« földjén" - mondta.

Megjegyezte, ezt a konzervatív konferenciát nem rúgják ki, a résztvevők autóit nem viszik el, nem hívják ki rájuk a rendőrséget, mint múlt héten Brüsszelben a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáján. "Minden híresztelés ellenére itt jogállam van" - fogalmazta meg.

Brüsszelben, "az európai liberálisok paradicsomában" már megvalósult az európai progresszív élet. Erről egy régi vicc jutott a miniszterelnök eszébe még a diktatúra idejéből: "Tessék mondani, ez már a kommunizmus, vagy lesz még rosszabb is?"

Azzal folytatta, hogy két évvel ezelőtt az első CPAC Hungary megrendezésekor a magyar sikerreceptről beszélt, tavaly arról, hogy Magyarország a progresszív liberális vírus elleni kísérleti laboratórium már nemzetközi szabadalmakkal. Ezek fontos, de inkább elméleti kérdések.

Ám a 2024-es év a gyakorlat éve, választások lesznek szerte a világban, és "ezeket meg kell nyernünk".

A választások egybeesnek nagy világpolitikai és geopolitikai trendfordulókkal, ezen változások között kell győzelemre vinni az ügyünket - fogalmazott.

"A liberálisok érzik a veszélyt, a leváltásuk a progressziv liberális szellem leváltását jelenti. Ezért mindenre elszántak, nem riadnak vissza semmitől és most még ők vannak hatalmon. Veszélyes ellenfelek, nincsenek erkölcsi aggályaik. Hatalmon vannak és nem félnek használni az eszközeiket. Ha kell, az állami szerveket is bevetik ellenünk. Mindez a szemünk láttára történik. Ez történik velünk magyarokkal Brüsszelben, Donald Trumppal Amerikában - szurkolunk neki, hogy a bíróságon is vívja ki a saját igazát" - sorolta a magyar miniszterelnök.

Szerinte a nyugatiaknak ez talán új, de a közép-európaiaknak nem, mert "láttuk, hogyan építették ki a politikai elnyomást a kommunisták" - ennek öt lépését sorolta, amit most a progresszívek használnak és ezzel jutnak el oda, hogy az állami szerveket az elnyomás eszközévé tegyék.

1. Átfogalmazzák, mi a normális. George Orwell erről azt írta, "a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő". A progresszíveknél a cél, hogy a normális az ellenkezőjét jelentse. "Peace facility" - így hívják a brüsszeli alapot, amiből a legpusztítóbb fegyvereket küldik a frontra. A migráció erőforrás, mondják, miközben nő a bűnözés és a terrorfenyetettség és a bizalom elfogy a társadalomból.

2. A kifordított normalitást állami eszközökkel kezdik terjeszteni, aki mást gondol, problémás lesz. Az ellentétes véleményen lévőket tudatlannak vagy őrültnek titulálják, és azt a képzetet akarják elérni, hogy elhiggyük, ha rájuk hallgatnánk, az végzetes katasztrófát jelentene.

3. Elterjesztik ezekről az emberekről, hogy mivel veszélyes nézeteket vallanak, biztonsági kockázatot jelentenek. "Rád küldenek valamiféle factcheckert vagy demokrácia-őrkutyát, ami megállapítja rólad, hogy nem osztod az általuk hirdetett normalitás nézeteit, ezért radikális vagy, akinek a szólásszabadságát bátran lehet korlátozni".

4. Rád uszítják a liberális sajtót. Jön a közösségi médiában feljelentgető álprofilok és a feljelentő álciviek garmadája.

5. Az állami szervek is beindulnak, mondván, annyi beadvány érkezik ellened, hogy kénytelenek vizsgálódni. Megállapítják, hogy a sajtó vádjai és az őrkutyák állításai igazak.

Orbán Viktor szerint idén lezárható a nyugati civilizáció egy dicstelen korszaka.

"Lezárhatjuk a progresszív liberális hegemóniára épülő világrendet, mert az a világszellem elbukott,

háborúkat, káoszt, összeomló gazdaságot és zűrzavart hozott a világra, továbbá elszegényedést a családoknak, romló közbiztonságot az utcákon" - értékelt a magyar kormányfő. Hozzátette: híveik azt hirdették, hogy nem az emberek akaratát valósítják meg, hanem az eszméiket hirdetik. Továbbá azt, hogy exportálják a demokráciát, háborúval, de végül az embereknek elegük lett belőlük.

Egy másik világszellemet, egy szuverenista világrendet állíthatunk a progresszív liberális helyébe - mondta Orbán Viktor. Ezt úgy képzeli, hogy ebben nincs globális világideológia, amihez mindenkinek igazodnia kell. Az államok mozgását a saját érdekük határozza meg, és a valódi szuverén a nép lesz. Reményei szerint nem NGO-k, gyanús szakértők és szélfújta akadémikusok mondják meg, hanem a nép által megválasztott képviselők és politikusok.

"Úgy képzelem, hogy a szuverenista világszellem a Soros-féle nyitott társadalom helyett a védett társadalmat állítja, ahol az állam védi a polgárait, ahol nem a migrációt szervezik, hanem megvédik a határokat. Ahol a családalapítás érték és a családokat mint a nemzet fontos részét, védik" - jelentette ki.

Úgy látja még, hogy ebben az új szellemben a világgazdaság ideológiamentesen, a kölcsönös előnyök mellett szerveződik, mindenki kereskedhet mindenkivel, és kapcsolatokat épít ki az egyoldalú függőségek helyett.

"A liberális hegemónia rosszabb hellyé tette a világot. Háborút szított ott, ahol béke is lehetett volna. Káoszt hozott oda, ahol korábban rend volt. Fel akarta számolni az országainkat és családjainkat, a nemzeteinket pedig el akarta tüntetni a föld színéről. Ennek a régi világ hívei még ott ülnek Brüsszelben, és bár nem dolgom, hogy beavatkozzak az amerikai belpolitikába, de attól tartok, ott ülnek Washingtonban is. Mi az idén arra vállalkozunk, hogy elkergessük őket onnan. Térjünk vissza a szuverenista, biztonságos világhoz. Make America great again, make Europe great again" - zárta szavait Donald Trump jelmondatát megismételve Európára vonatkozóan is.

A konferencia itt követhető:

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×