eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Aerial view Sunrise Scene of Budapest with Hungarian parliament building in Hungary
Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Szünetre megy a választásokig a törvényhozás

Majdnem egyhónapos extra szünetet iktatnak be a tavaszi ülésszakba május 13-a után.

Véglegesítette az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésének napirendjét csütörtökön a házbizottság, ahol a hvg.hu információi szerint az is kiderült: a Fidesz-frakció javaslatára eltörölnek a tavaszi ülésszakból nyolc ülésnapot, így május 13-a után majdnem egy teljes hónapra szünetel a törvényhozás. Ez

a szünet egybeesik a június 9-i választások előtt egyhónapos kampányhajrával, és majd csak a választások másnapján, június 10-én jönnek össze újra a képviselők.

A rendkívüli szünet a tavaszi ülésszak korábban elfogadott munkarendjéből nyolc ülésnapot érint – május 14-15-16-17 és 21, valamint június 3-4-5 –, és a kormánypártok szerint ezekre a plenáris ülésnapokra azért nincs szükség, mert úgyse nyújtják most be a jövő évi költségvetés tervezetét, így nincs is mit tárgyalni.

Azt, hogy idén elmarad a szokás szerint tavaszra–nyár elejére eső következő évi büdzsétervezés, április 11-én jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ok: a kormány megvárja a 2025-ös költségvetés elkészítésével az őszi amerikai választást.

A házbizottság csütörtöki ülésén véglegesített jövő heti ülésterv szerint hétfőn és kedden ül össze a törvényhozás. Hétfőn 17 törvénynél tartják meg a bizottsági jelentések vitáját, illetve az összegző módosító javaslatok vitáját, kedden pedig összegző módosító javaslatok vitái, illetve zárószavazások lesznek 19 jogszabálynál – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×