eur:
393.84
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt Csehországban mindenki számára kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.
Nyitókép: Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Megterített Károly híddal zárják le a járványt a csehek

Kedden este hat órától tíz óráig egy hatalmas megterített asztal várja a prágai Károly hídon az embereket, hogy jelképesen lezárják a koronavírus-járványt Csehországban. A „Megterített híd” elnevezésű közös vacsora időzítése sokak szerint nem a legszerencsésebb, mivel az elmúlt napokban ismét megugrott az új koronavírusos fertőzések száma.

A jelképes vacsora ötlete Ondrej Kobza prágai kávéháztulajdonos, civil aktivista nevéhez fűződik. Az esemény megálmodójának célja az volt, hogy az esztétikai élményen túl megerősödjön az emberek közti bizalom.

„A vacsora egy szimbólum. Jelképesen ezzel az akcióval szeretnénk lezárni a koronavírus-válság időszakát Prágában. A híd pedig összeköt bennünket, embereket“ – nyilatkozta Kobza, akinek nevéhez már több hasonló sikeres kezdeményezés fűződik.

A Prága egyik jelképének számító Károly hídon egy 515 méter hosszú asztalsort állítanak fel, melyet fehér abrosszal terítenek le és virágokkal díszítenek. A vacsorát mindenki magának hozza, és

az elképzelés szerint kölcsönösen megkínálják majd egymást az érdeklődők

. Az asztalok mellett mintegy kétezer ember foglalhat helyet, ezért a közös vacsorára csak az előzetesen regisztrált személyeket engedik be a rendezők.

A nagy érdeklődéssel várt akció a belvárosi önkormányzat engedélyével és társrendezésében valósul meg. Petr Hejma belvárosi polgármester közölte, hogy a higiéniai előírásokat szigorúan betartják, és mindenütt lesznek fertőtlenítőszerek. „Jelzést akarunk küldeni a nagyvilág számára, hogy újra élünk és tárt karokkal várjuk a turistákat” – hangsúlyozta a polgármester.

A kedd esti vacsora hírének sokan örültek, az időzítés azonban nem tűnik a legszerencsésebbnek, mivel az elmúlt napokban jelentős mértékben nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Hétfőn 202, vasárnap 305, szombaton 260 új esetet jegyeztek. Legutóbb április elején volt ilyen magas a napi megbetegedések száma. Április közepétől a múlt hét közepéig a napi átlag ötven és száz eset között mozgott.

Az egészségügyi miniszter szerint azonban nincs ok a pánikra.

Adam Vojtěch szerint a megbetegedések növekvő száma Csehországban nem a koronavírus-fertőzés második hullámára utal, hanem elsősorban egy lokális góc, az észak-morvaországi Karviná környékén lévő feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik körében elvégzett általános tesztelés következménye.

A tárcavezető elmondta, mindezek ellenére az általános járvány-helyzet tovább javult, ezért a már bejelentett lazításokat nem vonják vissza. Egyebek mellett szerdától, azaz július 1-től már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökben és a zárt termekben sem. Egyelőre kivételt csak Prága és Karviná jelentenek, amelyeket jelenleg a hatóságok helyi fertőzésgócokként kezelnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×