eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Galambok a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa  miatt Franciaországban az emberek csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Internetes "hírbíróság" miatt háborog fél Franciaország

Tiltakozik a francia média meghatározó része amiatt, hogy a kormány a koronavírussal kapcsolatos hamis hírek elleni küzdelem jegyében hivatalos internetes oldalán egy új rovatot indított, melyben általa megbízhatónak nevezett, a sajtóban már megjelent anyagokat tesz közzé.

„Az állam nem az információ bírája” – ezzel a címmel jelent meg hétfőn az a nyilatkozat, melyet a legnagyobb francia napi- és hetilapok, országos rádiók és több tévécsatorna szerkesztősége írt alá. A rendhagyó tiltakozást az váltotta ki, hogy a francia kormány április 23-án saját hivatalos honlapján egy „Désinfox coronavirus” című rovatot indított, mellyel a koronavírus járvánnyal kapcsolatos hamis híreket kívánják cáfolni.

A probléma ezzel a kezdeményezéssel az, hogy az új rovatba a kormány szerkesztői olyan újságcikekket vagy riportokat másoltak be, amelyek eredetileg az

AFP francia hírügynökségnél, a baloldali Le Monde és Liberation, illetve az ingyenesen terjesztett 20 Minutes napilapokban, valamint az állami tulajdonú Francetvinfo című televízióban

jelentek meg.

A kormány magyarázatata szerint olyan szerkesztőségek anyagait válogatják be, ahol már legalább két éve működik úgynevezett „fact cheking”, vagyis a tényeket rendszeresen ellenőrző rovat. Így esett választásuk a már említett médiumokra, annak ellenére, hogy időközben mások is rákaptak erre az újságírói műfajra.

Nem az orgánumok kérték

A kiszemelt és megbízhatónak nevezett szerkesztőségeket mindenesetre nagyon kellemetlenül érintette a kormány lépése, hiszen ebből a médiafogyasztók azt a következtetést vonhatják le, hogy az érintettek valójában a kormány szócsövei.

Nem véletlen, hogy néhány napja a Liberation főszerkesztője saját lapjában azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem kérte ki a véleményüket, és a tervről csak akkor értesültek, amikor az inkriminált kormányrovat megbízható információknak titulálva már átvette anyagaikat. Hasonló szellemben nyilatkoztott a Le Monde vezetése is.

A többi lap, köztük például a legnagyobb példányszámú,

jobboldali-liberális Le Figaro ugyanakkor a példátlan diszkrimináció miatt háborgott.

A néhány napos felháborodást követően a hitelében az elmúlt években amúgy is alaposan megrendült francia média legnagyobb szereplői hétfőn közös nyilatkozatot adtak ki.

Az aláíró újságírók és szerkesztők szerint eljárásával a kormány azt a „rendkívül mérgező” benyomást kelti az emberekben, hogy egyes sajtótermékeket saját „jóváhagyó pecséttel láthat el”, másokat pedig kizárhat a „hiteles” kategóriából.

Az aláírók szerint „a jelenlegi hatalom” ezzel a lépéssel „újra megmutatta a szabad és plurális sajtóval szembeni averzióját”. Egyben követelik, hogy a kormány azonnal szüntesse meg a hivatalos honlapján létrehozott rovatot.

Frissítés: A kormány a különböző szerkesztőségek és egy újságíró szakszervezet iltakozását követően megszünteti azt a hivatalos kormányportálon létrehozott rovatot, melyen a sajtóban megjelent, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos, általa megbízhatónak minősített híreket listázta. Ezt kedden jelentette be a francia kultuszminiszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×