eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Lezárják az új típusú koronavírus által fertőzött szlovákiai romatelepeket

Ján Mikas szlovák tisztifőorvos bejelentette, lezárják azokat a romatelepeket Szlovákiában, ahol koronavírussal fertőzött személyeket találtak. Az óvintézkedést megerősítette Igor Matovič kormányfő is, kiegészítve azzal, hogy 31 teszt lett pozitív, miközben csak azokat ellenőrizték, akik külföldről tértek haza, javarészt az angliai Sheffieldből vagy az ausztriai Tirolból.

Öt szepességi roma telepen igazolódott be az új koronavírus jelenléte Szlovákiában. Ján Mikas országos tisztifőorvos úgy tájékoztatott, a romatelepek lakóit nem állami karanténba helyezik, hanem azokat a telepeket, ahol beigazolódott a fertőzés, lezárják.

Ez az öt telep esetében hatezer embert érint.

Abban az esetben, ha új fertőzötteket regisztrálnak, kibővíthetik a mostani intézkedéseket.

„A helyi körülményeket figyelembe véve, a hatóságokkal karöltve, a törvény értelmében úgy döntöttünk, hogy lezárjuk az érintett romatelepeket. Ezzel párhuzamosan pedig a továbbiakban is kiemelt figyelemmel fogjuk követni a világjárvány alakulását. Abban az esetben, ha a kritikus helyzet tovább romlana, természetesen biztosítjuk a megfelelő orvosi ellátást” – tette hozzá a tisztifőorvos.

Peter Pollák, Szlovákia egyetlen roma származású európai parlamenti képviselője, néhány napja figyelmeztette a válságstábot arra, hogy a romatelepeken nagyobb fertőzéshullám robbanhat ki, ezért a hadsereg segítségével napok óta folynak a tesztelések. „Egyáltalán nem örülök annak, hogy igazam lett. Harminchárom letesztelt körzetből háromban találtunk fertőzötteket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a maradék harmincban minden rendben lenne” – monda Peter Pollák, hangsúlyozva, a romatelepeken uralkodó viszonyok miatt a Covid-19 betegség 13-szor gyorsabban terjed.

A Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke közölte, közel 800 katonát vezényeltek ki a lezárt romatelepekre. A hadsereg azt tervezi, a húsvéti ünnepek alatt fokozza a mintavételek számát.

Igor Matovič kormányfő figyelmeztetett, nem szeretné, ha a romákat gyanúsítanák a vírus terjesztésével, most az egész ország veszélyben van.

Megjegyezte, hogy sem a romatelepek lakói, sem mások nem felelősek azért, mert megfertőződtek. Úgy véli, hogy mindezért az előző, Pellegrini-kormány a hibás, amely a külföldről hazatérők esetében nem rendelte el a kötelező karantént állami karanténállomásokon, hanem hagyta, hogy hazamenjenek. A miniszterelnök szerint ezt a jelenlegi kormány azonnal felülbírálta, és az egyénileg érkezőket is kötelező hatósági karanténba helyezi.

Peter Pellegrini a következőképp vágott vissza, Matovič szavaira reagálva: „A jelenlegi kormány jóval korábban is bevezethette volna a kötelező hatósági karantént, nem csak két nappal ezelőtt”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×