eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt egy nagyszombati szavazóhelyiségben 2020. február 29-én, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Teljes a szlovák „négylevelű lóhere”

Andrej Kiska szlovák exállamfő pártja, a Za ľudí bekapcsolódik a négypárti koalíció létrehozásáról szóló tárgyalásokba. Kiska bejelentette, hogy nem lép be mindenáron a kormányba, de megkezdi a tárgyalásokat az esetleges OĽaNO–Sme rodina–SaS–Za Ľudí négyes kormánykoalíció létrehozásáról. A négyoldalú tárgyaláson a pártelnökök négy konkrét intézkedésben egyeztek meg.

Andrej Kiska korábban már elmondta, legközelebbi partnernek a Szabadság és Szolidaritást, vagyis az SaS-t és a választásokat megnyerő OĽaNO-t, vagyis az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalmat tartja, ezért is döntöttek úgy, hogy megkezdik a kormányalakítási tárgyalásokat. Igor Matovič üdvözölte Kiskáék döntését. Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „eltartott egy ideig, de teljes a négylevelű lóhere.”

A négy párt már megkezdte az egyeztetéseket, és vezetőik tárgyalóasztalhoz ültek. Ez volt az első alkalom, hogy együtt tárgyaltak.

A négyoldalú tárgyaláson a pártelnökök négy konkrét intézkedésben egyeztek meg.

A megállapodás első pontja értelmében minden minisztérium, minden legalább egymillió euró feletti kiadását előzőleg az Értéket a pénzért pénzügyminisztériumi részlegnek is jóvá kell hagynia. Kivételt nem képezhetnek az állami cégek sem.

A második pont az állami szerződéseket érinti, melyeket minden mellékletükkel együtt kötelezően nyilvánosságra hoznak. Igor Matovič szerint csak a valóban titkossá nyilvánított dokumentumoknál tesznek majd kivételt.

A harmadik megállapodási pont nagyobb ellenőrzési jogköröket biztosítana az ellenzék számára, és könnyítené a parlamenti képviselői ellenőrzések megszavazását.

Az utolsó pontként egy,

az oknyomozó újságírók számára létrehozott pénzalap megalapításában egyeztek meg.

Az viszont még nem világos, hogyan garantálnák ennek működését.

Az egyeztetés után Boris Kollár, a Sme rodina elnöke elmondta, ha feláll az OĽaNO–Sme rodina–SaS–Za ľudí-kormány,

nem törlik el a Fico-, illetve Pellegrini-kormány által bevezetett szociális intézkedéseket.

Ezzel mind a négy pártelnök egyetért. Ezek közé az intézkedések közé tartozik például a nyugdíjasok és diákok számára bevezetett ingyen vonatok, az óvódások és általános iskolások ingyen étkeztetése vagy a 13. havi nyugdíj, melyre múlt héten, közvetlenül a választások előtt bólintott rá a parlament.

Richard Sulík, a SaS vezetője hozzátette, a vállalkozói környezet javítását is szükségesnek látják. Boris Kollár egyetértett, hogy a vállalkozókat is segíteni kell, ám szerinte a szociális intézkedések kiemelkedően fontosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×