eur:
388.83
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Adót vetnének ki az egyházakra Csehországban

A kárpótlásként "hazatalált" egyházi vagyon egyesek szerint jóval több annál, mint ami jár.

Megadóztatnák Csehországban az egyházak kárpótlásként visszakapott vagyonát. Az ellenzéki pártok ezt a kommunista párt növekvő hatalma bizonyítékának tartják; a katolikus egyház a populizmusnak a józan ész feletti győzelméről beszél, a törvényjavaslatot benyújtó kommunisták és a támogató ANO mozgalom, valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt szerint

csak a korábbi igazságtalanságot orvosolják, mert szerintük az egyházak többet kaptak, mint ami megilleti őket.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint 54 milliárd cseh koronával, azaz mintegy 640 milliárd forintnak megfelelő összeggel egyértelműen többet kaptak a jogos kárpótlásnál az egyházak. Az 54 milliárd korona állítólag a cseh pénzügyi tárca elemzésében szerepel, de Alena Schillerová miniszter elismerte, hogy semmiféle elemzés nem létezik.

Vojtech Filip, a kommunisták elnöke szerint az igazságtalanság helyreállításáról van szó. "Tudatosítaniuk kell, hogy attól, mert valaki úgy érzi, nagyobb a hatalma, még nincs több joga, mint az egyszerű halandónak" - fogalmazott Filip. A kommunisták a kormány támogatásának feltételéül szabták a cseh egyházaknak visszaszármaztatott vagyon megadóztatását.

"A kommunisták új, napjainkban birtokolt hatalmának bizonyítéka, amit egyfajta kenőpénzként kaptak Andrej Babištól" - nyilatkozta a cseh közszolgálati televíziónak Peter Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt, az ODS elnöke. A kormánykoalíciónak a kommunistákkal és Tomio Okamura Szabadság és Közvetlen Demokrácia pártjával, az SPD-vel együtt elegendő szavazata van ahhoz, hogy lesöpörje az esetleges szenátusi vétót, így

a törvény várhatóan az alkotmánybíróság elé kerül,

amint azt a Cseh Püspöki Konferencia főtitkára, Stanislav Přybil is véli. "Ha nem érvényesek az alapvető alkotmányos jogok, akkor vélhetően nincs más lehetőség, mint az alkotmánybírósághoz fordulni" - mondta a főtitkár.

Az egyházaknak visszaadott vagyon megadóztatásának ellenzői azzal is érvelnek, hogy ha az állam hagyná, hogy az egyházak maguk kezeljék vagyonukat, azzal az állam nyeresége is nagyobb lenne, mint ami az adóból befolyna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×