eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József
Berlin, 2018. augusztus 30.Thilo Sarrazin német közíró, korábbi politikus új, Feindliche Übernahme. Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht (Ellenséges kivásárlás – Hogyan hátráltatja a haladást és veszélyezteti a társadalmat az iszlám) című könyvének berlini bemutatóján 2018. augusztus 30-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) *** Local Caption *** 53000073
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A muszlimveszélyről írt a volt pénzügyminiszter, kizárnák a pártjából

Thilo Sarrazin a Németország felszámolja önmagát című könyvében a "naiv és opportunista" állami bevándorlási politika következményeként Európa végét jósolta.

A berlini koalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt főtitkára Berlinben hangsúlyozta, hogy Thilo Sarrazin folyamatosan olyan véleményt nyilvánít, amely homlokegyenest szemben áll az SPD álláspontjával. Lars Klingbeil szerint a Szociáldemokrata Párt vizsgálóbizottsága az író nyilatkozatai és könyvei alapján egyértelműen arra a megállapításra jutott, hogy Sarrazin tevékenysége ellentétes a szociáldemokrata alapszabályokkal és árt a párt hírnevének.

A főtitkár bejelentette, hogy elindítják a kizárási folyamatot.

ThiloSarrazin, aki korábban Berlin tartományi pénzügyminisztere és a német jegybank vezető testületének tagja volt, nem először áll a támadások kereszttüzében, pártja már kétszer is kísérletet tett a kizárására. Először 2010-ben, amikor

a Németország felszámolja önmagát című könyvében a "naiv és opportunista" állami bevándorlási politika következményeként Európa végét jósolta.

A Szociáldemokrata Párt kísérlete akkor kudarcba fulladt, csakúgy, mint egy évvel később, mert akkor sem tudták meggyőzően bizonyítani, hogy Sarrazin állításai a párt világnézeti alapelveibe ütköznek.

A szerző az idén Ellenséges hatalomátvétel címmel megjelent könyvében az iszlám vallás európai térnyerését és az ezzel járó társadalmi feszültségeket veszi górcső alá. Már a kötet kiadása is nehézségekbe ütközött, mert a kiadó tartott a negatív visszhangtól, és

az őszi frankfurti könyvváráson is csak zárt körben mutatták be a kötetet.

Botrányt kiváltó könyvében Sarrazin úgy véli, hogy a muszlimok többsége ellenségesen viselkedik a német társadalom értékeivel szemben, ezt azonban nem is nagyon tudja nekik felróni, mivel ők nem értik a német és összességében az európai társadalom működését. A szerző adatokkal támasztja alá, hogy az Európában és ezen belül Németországban élő muszlimok elsöprő többsége nem tekinti magát a nyugati társadalom részének,

mentalitásukkal formálják a rendszert, és ha idővel kellőképpen megnő a számuk, átveszik majd a társadalom irányítását is.

Thilo Sarrazin tervezett kizárásával kapcsolatban a Die Welt című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy mindez szemben áll a véleménynyilvánítás szabadságával. Mint mondta, csak a tényeket és azok következményeit írta le, szerinte visszafogott stílusban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×