eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács, a parlament elnöke (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Pozsonyban 2018. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Sargetini-jelentés: Pozsonyban zárulhat be a visegrádi kör

Andrej Danko szlovák házelnök a Szijjártó Péterrel való pozsonyi találkozója során ismételten megerősítette, hogy támogatja Budapestet a Sargentini-jelentésben megfogalmazottakkal szemben. A magyar külügyminiszterrel közösen megerősítették azt a szándékot is, hogy a nemzeti alapon szerveződő pártoknak szorosan együtt kell működniük.

„A szlovák parlamentnek még a mostani ülésszakban foglalkoznia kellene az Európai Unió azon törekvésével, hogy szankciókkal sújtsa Magyarországot és Lengyelországot azokért a lépésekért, melyek az Európai Unió szerint veszélyeztetik az uniós értékeket. A törvényhozásnak továbbá el kellene fogadnia egy határozatot, amellyel Szlovákia Magyarország és Lengyelország oldalára állna a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás kérdésében” – jelentette ki Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke, miután hivatalában fogadta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert.

Danko házelnökként hangsúlyozta, hogy a parlament nem a kormány szolgája, hanem az ország legfőbb törvényhozó szerve. „Ezért törekedni fogok arra, hogy a képviselők segítségével elfogadjunk egy határozatot, amellyel segítenénk a szomszédainknak.

A testvéreinket és a barátainkat, a lengyeleket és a magyarokat senki sem fogja bántani”

– jelentette ki a szlovák törvényhozás elnöke.

Andrej Danko a magyar külügyminiszternek elmondta, mindent el fog követni azért, hogy a parlament elfogadja az említett határozatot, melyet a koalíció is támogat. A házelnök nem ért egyet az uniós eljárással, úgy véli, Brüsszel az eljárás elindításával durván megsértette két szuverén tagállam, Magyarország és Lengyelország jogait.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha a szlovák parlament határozatban kiáll Magyarország mellett, akkor a visegrádi négyek tekintetében a kör bezárul. A miniszter elmondta: ez az előterjesztés világosan mutatja, hogy azok a pártok és azok a kormányok, amelyek ragaszkodnak az európai értékekhez, a nemzeti történelmi és kulturális hagyományokhoz, ha szoros együttműködést folytatnak, sikeresek lehetnek az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban.

Szijjártó Péter hozzátette, Andrej Dankóval megerősítették azt a szándékot is, hogy a nemzeti alapon szerveződő, a nemzeti identitást, a kulturális, vallási hagyományokat és örökségeket fontosnak tartó pártoknak szorosan együtt kell működniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×