eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brüsszel, 2018. szeptember 17. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2018. szeptember 17-én. Az 52 éves politikus bejelentette, hogy indul a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. Az EP összetételéről 2019 májusában tartanak választást. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szlovák jelölt is pályázik Juncker helyére

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energetikai kérdésekért felelős szlovák alelnöke bejelentette, indulna a testület vezetői tisztségéért. Sajtótájékoztatóján Šefčovič leszögezte, hogy elnökként fokozni kívánná az Európához tartozás érzetét, valamint az emberek biztonság- és stabilitásérzetét. „Magabiztos és büszke, okos és zöld, társadalmilag igazságos és szolidáris Európát szeretnék” – fogalmazott a Jean-Claude Junker székére pályázó szlovák politikus.

Maroš Šefčovič közölte, elindul az Európai Szocialisták Pártja úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. A szociáldemokraták közül korábban még Frans Timmermanst, a bizottság első alelnökét és Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt is esélyesként emlegették, utóbbi azonban nemrég cáfolta, hogy versenybe szállna. Az Európai Unió működését jól ismerő, 52 éves szlovák politikus lenne a brüsszeli testület első kelet- vagy közép-európai vezetője.

A jelenlegi bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker mandátuma 2019 őszén jár le. Šefčović – saját elmondása szerint – már megszerezte a jelöléshez szükséges kilenc európai szocialista párt támogatását.

„A folyamat bonyolultabb, mint az amerikai elnökválasztás. Végül az lesz az Európai Bizottság új elnöke, aki képes bebiztosítani az Európai Parlamentben az unió párti parlamenti többséget” – nyilatkozta Šefčovič.

Hangsúlyozta, a bizottság elnökévé való megválasztása esetén

csökkentené a különbséget az Európai Unió nyugati és keleti államai között.

Szavai szerint szükséges az életszínvonalban megmutatkozó különbség kiegyenlítése, amely gördülékenyebbé tenné a problémamegoldást is.

A már tíz éve Brüsszelben politizáló szlovák politikus leszögezte, el kell érni azt, hogy ez az évszázad európai irányultságú legyen. „Európának több területen is élenjárónak kell lennie, meg kell őriznie autonóm jellegét, és nem támaszkodhat senki másra. Harcolnunk kell a diszkriminációval szemben, igyekeznünk kell a szegénység megszüntetésére Európában és a világban egyaránt. A bolygónk klímájának megvédésében is fontos feladataink vannak” – vázolta fel vízióját Šefčovič.

Eduard Kukan szlovák európai parlamenti képviselő szerint Šefčovič nagyon komoly jelölt lesz, akármilyen is lesz az Európai Bizottság elnöki posztjáért induló jelöltek névsora. „Még az is lehet, hogy rá fogok szavazni, holott nem vagyok szocialista” – jegyezte meg honfitársáról Eduard Kukan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×