eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Brexit: menjenek el a kelet-európai dolgozók, csak ne túl gyorsan

Brexit: menjenek el a kelet-európai dolgozók, csak ne túl gyorsan

Több időt kell adni a brit vállalatoknak a Brexittel összefüggő átállásra és egy átmenteti időszak kell az uniós kilépés után – ezt sürgette a londoni Lordok Háza. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy még éveken át jöhetnének a szigetországba a kelet-európai migránsok, pedig sok brit éppen miattuk szavazott a kilépésre.

A tavalyi Brexit-népszavazás egyik fő mozgatórugója az EU-s munkavállalók migrációjának leállítása volt sok brit számára.

Most, hogy a nép döntött és megindultak a kilépési tárgyalások, a vállalkozások jelezték, hogy munkaerőhiány léphet fel náluk, ha a szuverénné váló brit állam visszaveszi a határellenőrzést és leállítja a kelet-európai migránsok beengedését.

A brit parlament felsőháza, a Lordok Háza gazdasági bizottsága átmeneti időszakot javasolt, ami azt jelenti, hogy

a kelet- és nyugat-európai dolgozókat egy ideig még alkalmazni kell a brit gazdaságban.

A bizottság arra is figyelmeztetett, hogy a határőrizeti szerveknek javítaniuk kell a kiléptetési és beléptetési adatok kezelését, különben a brit kormány a „sötétben tapogatózva” alakítja majd politikáját.

Brexit: menjenek el a kelet-európai dolgozók, csak ne túl gyorsan

Habár Nagy-Britannia nem tagja a szabad határátkelést biztosító Schengeni övezetnek és az elmúlt évtizedekben semmi sem akadályozta a brit hatóságokat, hogy rögzítsék a kilépő és belépő utasok adatait, sok szavazót megnyert a Brexit-pártiak szlogenje, miszerint „vissza kell venni a kontrollt” Brüsszeltől.

A kért átmeneti időszakról szólva a felsőházi bizottság elnöke, Michael Forsyth azt mondta:

a brit cégeknek időt kell adni üzleti modelljük átalakítására, hogy ne függjenek olyan nagy mértékben az EU-dolgozóktól.

Ezt a kérdést annál is inkább rendezniük kell, mert úgy tűnik, megindult a kelet-európaiak visszavándorlása. Még a Brexit-párti Telegraph című lap is arról írt pár hete, hogy a gyengülő font és az otthon felpörgő gazdaságok kezdik hazavonzani a keleti-dolgozókat.

A lordok jelentése emellett sürgeti, hogy fokozzák a brit munkaerő szakképzését - azaz képezzék ki azokat a dolgozókat, akik a jövőben átveszik az európaiak helyét - és fektessenek be az új technológiák fejlesztésébe.

A mesterséges intelligencia és robotizáció azonban éppenséggel sok hagyományos munkahelyet számolhat fel.

A lordok szerint az átképzés évekig tarthat, és addig a brit cégeknek fent kell tartani a hozzáférést az uniós munkaerőpiachoz.

Mindeközben Brüsszelben eddig nem volt látványos haladás az Európai Unió és Nagy-Britannia Brexit-tárgyalásain, és európai illetékesek a kulisszák mögött arra panaszkodtak, hogy a britek felkészületlenül érkeztek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×