eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs szlovák állampolgár a nizzai áldozatok között

„Nem csak Európát, hanem az egész világot hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a nizzai terrortámadás” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a nizzai terrortámadás után. A szlovák külügy arról tájékoztatott, nincs szlovák állampolgár az áldozatok és a sérültek között.

Pozsonyban a nizzai terrortámadás hírére a várban és a parlament épülete előtt is félárbocra eresztették a szlovák nemzeti lobogót. Az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón tartózkodó szlovák kormányfő nyilatkozatában sajnálatát és együttérzését fejezte ki a terrortámadás áldozatainak és sérültjeinek, valamint szolidaritását Franciaországnak. „Nagyon sajnálom ennek a förtelmes cselekménynek minden áldozatát és sérültjét. Éjjel kapcsolatba léptem a biztonsági szerveinkkel, beleértve a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját is, és minden olyan intézkedést életbe léptetünk, amely az ilyen támadások alkalmával indokolt” – jelentette ki Robert Fico.

Andrej Kiska köztársasági elnök gyásztáviratot küldött Francois Hollande francia kollégájának, melyben Szlovákia polgárai nevében részvétét nyilvánította a francia nemzet számára. Andrej Danko házelnök Facebook-üzenetében úgy fogalmazott, „gondolatban és imáimban az áldozatok családtagjai mellett vagyok, akik gyermekeiket, szüleiket vesztették el ezen a szörnyű éjjelen.”

A szlovák külügyminisztérium információi szerint Nizzában 18 szlovák állampolgár tartózkodik és senkinek sem esett baja. Miroslav Lajčák külügyminiszter Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az általa megdöbbentőnek és embertelen tettnek minősített terrortámadás áldozatainak.

Pozsony egyelőre nem tervezi a védelmi intézkedések fokozását. A belügyminisztérium indoklása szerint az elmúlt másfél évben történt európai terrortámadások után már megerősítették a biztonságot, s most, hogy Szlovákia lett az Európai Unió soros elnöke, szintén meghozták a veszélyhelyzet elkerüléséhez szükséges rendelkezéseket. A belügy a Franciaországban tartózkodó szlovák állampolgárok számára felajánlotta, hogy amennyiben igényt tartanak rá, hazaszállítják őket a szlovák kormánygéppel.

A szlovák utazási irodák egyelőre nem jelezték, hogy bárki is visszamondta volna a Franciaországba tervezett nyári szabadságát. Igaz, a kínálatuk között eddig ritkán szerepelt Nizzába vagy a francia riviérára szóló kirándulás, mivel a szlovákok inkább a horvát, a bolgár, a görög, az olasz és a spanyol városokba, illetve tengerpartra tervezik a külföldi kirándulást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×