eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Obama újabb katonákat küld Irakba

Obama újabb katonákat küld Irakba

Az Egyesült Államok 560 további katonát küld Irakba, hogy segítsenek visszafoglalni Moszult az Iszlám Államtól. Ez a legjelentősebb csapatbővítés Barack Obama kormányzata részéről - a hamarosan leköszönő elnök első megválasztása előtt azzal kampányolt, hogy hazahívja katonáit.

Barack Obamának már csak néhány hónapja maradt hivatali idejéből, de az elnök úgy döntött: részben ellentmond egyik korábbi ígéretének, és további katonákat vezényel Irakba.

Védelmi minisztere, Ashton Carter hétfőn jelentette be, hogy 560 katonát dobnak át, hogy azok segítsék az iraki kormányerőket az északi Moszul város visszafoglalásában.

Moszul jelenleg a dzsihadista szervezet, az Iszlám Állam egyik legfőbb erőssége és az amerikai katonák mindössze 40 km-re állomásoznak majd tőle egy visszafoglalt reptéren.

Obama elnöksége idején a korábbi 130 ezer fős amerikai megszálló erő pár ezresre zsugorodott – az elnök első választási kampányában ígéretet tett, hogy hazahívja a George Bush által Irakba küldött katonákat.

Két éve pedig úgy fogalmazott: bár Washington támogatja az iraki hadsereget a területek felszabadításában, „külföldre vezényelt amerikai harci alakulatok nem vesznek részt” az akcióban. Azóta azonban folyamatosan növelték az Irakba vezényelt amerikai katonák számát, akik egyre nagyobb jogköröket kapnak.

A mostani vezénylés hivatalosan az iraki erőknek nyújtott „logisztikai tanácsadásról szól”, de az elmúlt hónapokban már látni lehetett videókat, amelyeken amerikai kiképzők heves tűzpárbajt vívtak az Iszlám Állam fegyvereseivel.

Az amerikaiak között sok hídépítő utász lesz – ezekre a szakemberekre különösen nagy szükség van, mert a Moszult 2014-ben lerohanó Iszlám Állam egy sor hidat rombolt le.

Moszul az egyetlen olyan nagyváros az országban, amelyet nem ellenőriz az iraki kormány. Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam területeket vesztett, továbbra is képes gyilkos merényleteket végrehajtani – ahogy azt a néhány héttel ezelőtti, 300 halottat követelő bagdadi támadás is példázza.

A merényletek megfékezésére egy háromcsillagos amerikai tábornokot küldenek Irakba, hogy átadják az út menti robbanószerkezetek felderítésében szerzett tapasztalatokat.

Közben az amerikaiak már átkeresztelték a bázisuknak szánt Kajjarah repteret a számukra könnyebben kiejthető Q Westre vagy Key Westre. A reptér kifutópályái súlyosan megrongálódtak és egyelőre nem világos, mennyi ideig tart majd a helyreállítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×