INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

inforádió

tudósítóink

barack obama

dallas

Obama megbékélést és megértést kért

Infostart

Megbékélést sürgetett Barack Obama a meggyilkolt rendőröket gyászoló Dallasban. Az öt tisztet egy színesbőrű veterán ölte meg válaszul arra, hogy amerikai rendőrök fekete polgári lakosokat öltek meg igazoltatások során. Az esetek miatt ismét több tüntetés volt a rendőri túlkapások miatt.

„Nem vagyunk olyan megosztottak, mint amilyennek tűnünk. Tudjuk, hogy a rendőrök döntő többsége nehéz és veszélyes munkát végez igazságos és profi módon. Tiszteletet és nem megvetést érdemelnek. Aki az összes rendőrt gyűlöli, az aláássa azok munkáját, akiktől a biztonságunk függ” – mondta Dallasban Barack Obama elnök a múlt héten lelőtt fehér rendőrökre emlékezve.

Az eseményen különböző vallású és bőrszínű közösségek tagjai vettek részt. Ott volt Obama felesége Michelle, Joe Biden alelnök és George Bush volt elnök valamint felesége Laura is.

A teremben kiállították az öt halott tiszt portréját és öt üres szék jelképezte hiányukat. A képek előtt puskákat tartó díszegyenruhás rendőrök álltak őrséget.

A dallasi rendőröket Micah Johnson leszerelt katona lőtte le azt követően, hogy más városokban a rendőrök igazoltatások során megöltek két polgári lakost. Az esetekről készült videók közfelháborodást váltottak ki és a korábbi túlkapások hatására is tömeges tüntetések voltak több amerikai városban.

Obama elnök sürgette, hogy vessenek véget a rendőrök és a tüntetők közötti ellentétnek és elismerte, hogy olyan dolgok kezelése is a rendőrökre marad, amire azok nem képesek – például a kábítószerfogyasztás vagy mentális betegségek következményeinek kezelése.

„Túl sokat kérünk a rendőrségtől, miközben túl keveset kérünk magunktól” – mondta, amire a közönség hosszan tartó tapssal válaszolt.

Az elnök egyenként megemlékezett a lelőtt rendőrökről, köztük a mindössze két hete házas Brent Thompsonról.

Beszédében arra utalt, hogy a szembenálló táborok leegyszerűsítik ami történik az országban és ez ellenséget csinál az amerikaiakból. A bírálóknak fel kell fogniuk, hogy a rendőrök veszélyes környékeken dolgoznak és pillanatok alatt kell döntéseket hozniuk. A rendőröknek pedig azt, hogy minden intézményben felütheti a fejét a rasszimus.

A sors keserű iróniája, hogy éppen a dallasi rendőrséget hozták fel példaként korábban arra, hogyan kell megerősíteni a bizalmat a testület és a polgárok között. Obama kiemelte, hogy a város fehér polgármestere és fekete rendőrfőnöke együtt dolgozik a sebek begyógyításáért.

Obama a megemlékezés után találkozik a lelőtt és megsebesített rendőrök családjaival, rendőri képviselőkkel és a civilszervezetek vezetőivel is hogy a bizalom helyreállításáról beszéljen velük.

Kapcsolódó hang

Obama megbékélést és megértést kért
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018