eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama megbékélést és megértést kért

Megbékélést sürgetett Barack Obama a meggyilkolt rendőröket gyászoló Dallasban. Az öt tisztet egy színesbőrű veterán ölte meg válaszul arra, hogy amerikai rendőrök fekete polgári lakosokat öltek meg igazoltatások során. Az esetek miatt ismét több tüntetés volt a rendőri túlkapások miatt.

„Nem vagyunk olyan megosztottak, mint amilyennek tűnünk. Tudjuk, hogy a rendőrök döntő többsége nehéz és veszélyes munkát végez igazságos és profi módon. Tiszteletet és nem megvetést érdemelnek. Aki az összes rendőrt gyűlöli, az aláássa azok munkáját, akiktől a biztonságunk függ” – mondta Dallasban Barack Obama elnök a múlt héten lelőtt fehér rendőrökre emlékezve.

Az eseményen különböző vallású és bőrszínű közösségek tagjai vettek részt. Ott volt Obama felesége Michelle, Joe Biden alelnök és George Bush volt elnök valamint felesége Laura is.

A teremben kiállították az öt halott tiszt portréját és öt üres szék jelképezte hiányukat. A képek előtt puskákat tartó díszegyenruhás rendőrök álltak őrséget.

A dallasi rendőröket Micah Johnson leszerelt katona lőtte le azt követően, hogy más városokban a rendőrök igazoltatások során megöltek két polgári lakost. Az esetekről készült videók közfelháborodást váltottak ki és a korábbi túlkapások hatására is tömeges tüntetések voltak több amerikai városban.

Obama elnök sürgette, hogy vessenek véget a rendőrök és a tüntetők közötti ellentétnek és elismerte, hogy olyan dolgok kezelése is a rendőrökre marad, amire azok nem képesek – például a kábítószerfogyasztás vagy mentális betegségek következményeinek kezelése.

„Túl sokat kérünk a rendőrségtől, miközben túl keveset kérünk magunktól” – mondta, amire a közönség hosszan tartó tapssal válaszolt.

Az elnök egyenként megemlékezett a lelőtt rendőrökről, köztük a mindössze két hete házas Brent Thompsonról.

Beszédében arra utalt, hogy a szembenálló táborok leegyszerűsítik ami történik az országban és ez ellenséget csinál az amerikaiakból. A bírálóknak fel kell fogniuk, hogy a rendőrök veszélyes környékeken dolgoznak és pillanatok alatt kell döntéseket hozniuk. A rendőröknek pedig azt, hogy minden intézményben felütheti a fejét a rasszimus.

A sors keserű iróniája, hogy éppen a dallasi rendőrséget hozták fel példaként korábban arra, hogyan kell megerősíteni a bizalmat a testület és a polgárok között. Obama kiemelte, hogy a város fehér polgármestere és fekete rendőrfőnöke együtt dolgozik a sebek begyógyításáért.

Obama a megemlékezés után találkozik a lelőtt és megsebesített rendőrök családjaival, rendőri képviselőkkel és a civilszervezetek vezetőivel is hogy a bizalom helyreállításáról beszéljen velük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×