eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Így vállalhatnak munkát a menekültek Németországban

Így vállalhatnak munkát a menekültek Németországban

Berlinben a törvényhozás megszavazta a menekültek társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedését szabályozó törvényt. A törvénybe foglaltak már tükrözik azt is, hogy a lakosság körében hanyatlóban van a migránsok befogadásának készsége.

A komoly vitát lezáró törvény előírja egyebek között a kötelező német nyelvtanulást, valamint a társadalom- és alkotmányismereti kurzusok látogatását a menekültstátuszt élvező személyek, illetve azok számára, akiknek jó esélyük van a hosszabb tartózkodási engedély elnyerésére.

A menekültjoggal felruházott személyek azonnal munkát vállalhatnak, és így maguknak kell gondoskodniuk lakásukról és ellátásukról.

A törvény azonban a párhuzamos társadalom kialakulásának megelőzésére, illetve gettók létrejöttének meggátlására előírja azt is, hogy hol lakhatnak, vagy hol nem. Három év után viszont állandó munkaviszony és középfokú nyelvismeret bizonyításával már határozatlan időre szóló tartózkodási engedély illeti meg őket.

Az új törvény némileg tükrözi a lakosság körében tapasztalható véleményt a menekültek befogadását illetően. Egy most készült felmérés kimutatta ugyanis, hogy a migránsok tavalyi beözönlése komoly fenntartásokat váltott ki a társadalomban.

Míg 2014 végén a németek közel fele pozitívan ítélte meg a kulturális sokrétűség erősödését, ma már alig 40 százalék helyesli ezt a folyamatot. Korábban a válaszadók két-harmada vélte úgy, hogy a németeknek is alkalmazkodniuk kell a betelepülőkhöz, viszont jelenleg a lakosság közel 60 százaléka vallja, hogy a beilleszkedés kizárólag a menekülteken múlik.

Némi meglepetést keltett a felmérésben, hogy a már itt élő idegenek körében is csak 41 százalékban várnak el a korábbihoz hasonló, lelkes és nagyvonalú befogadási készséget a németektől, a többség nem lát kivetnivalót abban, hogy a hatóságok a menekültekre vonatkozó intézkedéseket a támogatás és követelés alapján határozzák meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×