eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Dánia ideiglenesen lezárta schengeni határát

Dánia ideiglenesen lezárta a dán-német határt és nem engedi át a vonatokat és a gépjárműveket a Svédországba igyekvő menekültek és migránsok miatt. Az egyik autópályán többszáz migráns haladt gyalogosan és a rendőröknek nem sikerült leterelni őket az útról.

Hasonló jelenetek Észak-Európában, mint Magyarországon - egy autópálya német-dán szakaszán is többszáz - becslések szerint 300 - migráns és menekült vágott neki az útnak, hogy végül eljusson Svédországba.

A dán hatóságok megpróbálták leterelni a menekülteket, de nem akartak erőszakot alkalmazni.

Szerdán leállították a Németország és Dánia közötti vonatközlekedést is.

A menekültek és migránsok a fontos áruforgalmi útvonalnak számító E45-ös autópályán tartanak Svédországba.

Dánia a szabad mozgást lehetővé tévő schengeni övezet tagja. Egy rendőrségi illetékes tagadta, hogy a részleges határzár azt jelentené, hogy felfüggesztették volna a schengeni rendszert, mivel szavai szerint azt remélték, hogy csütörtökön újra indul a forgalom.

Rodby átkelőnél, - ahová a Németországból vonatokat szállító kompok érkeznek - a rendőrség megállított két szerelvényt.

A vonatokon utazó menekültek egy része nem volt hajlandó leszállni, mások viszont ezt megtették és őket egy közeli iskolában regisztrálták.

A migránsok és menekültek többsége viszont nem akarja, hogy Dániában regisztrálják, ahol a jobbközép kormány megnyirbálta a szociális juttatásokat - jegyzi meg a Guardian című brit lap.

"Tudjuk, hogy sokan Svédországba akarnak menni, de természetesen ezt nem engedhetjük meg. Ezért most párbeszédet kezdeményeztünk velük. Türelmesen várjuk, hogy valaki kidugja a fejét a vonat ablakán" - fogalmazott egy dán rendőrségi szóvivő.

Közben a dán igazságügyminiszter megszakította amerikai látogatását, hogy a helyzet miatt hazautazzon.

A dán rendőrség azt is közölte, hogy "biztonsági okokból", a német hatóságokkal egyetértésben, a jövőben nem engedik, hogy "szíriai, iraki és egyéb utazók" érkezzenek komppal Rodby átkelőhöz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×