eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Ukrajna csődközelben a harcok miatt

Miközben Minszkben a Kelet-Ukrajnában súlyos áldozatokkal járó harcok leállítását próbálják elérni, kevés szó esik az Ukrajnát fenyegető államcsődről. Az ukrán kormány abban reménykedik, hogy napokon belül további forrásokat biztosít neki a Nemzetközi Valutaalap.

Sokba kerül Ukrajnának a keleti régiókban folyó háború, olyan sokba, hogy közel került az államcsődhöz. Ez az a válság, amiről senki sem beszél - jegyezte meg a Huffington Post nevű híroldal.

Arszenyij Jacenjuk ukrán miniszterelnök azt mondta, a hétvége előtt szeretne megegyezésre jutni a Nemzetközi Valutaalappal a Kijev által kért újabb mentőcsomagról.

"Van egy-két megoldatlan kérdés, például az energetikai reform" - mondta szerdán Jacenjuk.

Az IMF a hónap elején jelezte: korlátozni kívánja, hogy mekkora részt vállal a nemzetközi mentőcsomagból.

A tavaly áprilisi, 27 milliárdos mentőcsomag kétharmadát a Valutalap nyújtotta és az intézmény közölte: bármely új hitel esetén nem akarja meghaladni ezt az arányt - azaz, egy új segélycsomaghoz más hitelezőket is találnia kell Kijevnek.

Február elején világossá vált, hogy Ukrajnának minimum további 15 milliárd dollárra van szüksége a csőd elkerüléséhez.

Mivel a háború szertefoszlatta az ukrán gazdaság növekedési kilátásait, a Valutaalap minimalizálni próbálja lehetséges veszteségeit és politikai megfontolásokból, nem akar úgy feltűnni, mintha a gyakorlatilag háborúban álló ukrán kormány támogatója lenne.

A Valutaalap korábban feltételként szabta meg, hogy Ukrajna hajtsa végre a régóta beígért gazdasági reformokat. A kijevi kormány többször ígérte, hogy elbocsájtja a közalkalmazottak egy részét, privatizálja az állami vállalatokat és csökkenti az energiaárak támogatását.

"Az ukrán gazdaság a szakadék szélén táncol" - mondta Mark Adomanis a Forbes pénzügyi magazin újságírója, megjegyezve: a harcok épp Ukrajna leginkább termelékeny ipari körzeteiben dúlnak.

"Eddig szánalmas összegeket kaptak Amerikától és Európától, egy-két milliárdot" - utalt arra, hogy Kijevnek sürgősen nagy pénz-injekcióra van szüksége. "Ha ez nem történik meg, nem vagyok benne biztos, meddig húzzák" - mondta.

A Reuters közben arról tudósított, hogy a G7-es országok egy akár 40 milliárd dolláros segélycsomagról tárgyalnak - igaz, ez már tartalmazná az eddig megítélt összeget. Az ukrán parlament február 23. és 27. között szavaz azokról a költségvetési reformokról, amelyekre szükség lesz az IMF-fel kötött megállapodáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×