eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rászállnak a drogos sofőrökre Angliában

Karácsonykor nemcsak az ittas autósok száma nő Angliában, hanem azoké is, akik kábítószer hatása alatt okoznak balesetet. A rendőrség most az alkoholszondához hasonló, könnyen kezelhető készüléket vet be, hogy akár szúrópróbaszerű ellenőrzéssel kiszűrje a bedrogozott autóvezetőket.

Az alkoholszondát már régen bevezették Angliában, mégpedig az után, hogy Barbara Castle brit közlekedésügyi miniszter épp a magyarországi látogatása során fedezte fel e készülék használatának a baleset megelőző hasznosságát. Az alkoholszondába - mint tudjuk - fújni kell, a szintén egyszerűen kezelhető drogszonda viszont nyálmintát vesz, és a minta alapján pontosan határozza meg, hogy közönséges gyógyszer, például fájdalomcsillapító van-e a vizsgált személy szervezetében, vagy pedig azért vezeti bizonytalanul a gépkocsiját, mert kokainnal vagy más tiltott kábítószerrel bedrogozott.

Elég gyakran előfordul, hogy a rendőrök által útszélre parancsolt és leállított autó vezetője alig áll a lábán, de az alkoholszonda-vizsgálata negatív. Immár drogvizsgálaton is át kell esnie. Eddig sem úszta meg, csak bonyolultabb volt az eljárás, orvosi felügyelet alatt vettek vért az illetőtől.

Tavaly 200 olyan halálos kimenetelű baleset volt a brit utakon, amelyet valamiféle drog hatása alatt álló autóvezető vagy motorkerékpáros okozott. Márciustól kezdve bizonyos orvosilag felírt gyógyszerek, például fájdalomcsillapító morfium hatása alatt is tiltott lesz volánhoz ülni Angliában. A kokainos baleset-okozókra vár azonban a komolyabb büntetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×