eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán Viktor szívesen látott vendég a bajor kormányfőnél

Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő Orbán Viktor miniszterelnök müncheni látogatásával kapcsolatban kijelentette, hogy vendége demokratikusan választott koalíció élén áll és ezért szívesen látott vendég. Seehofer egyúttal visszautasította az ellenzék vádját, amely szerint Orbán semmibe veszi a demokrácia alapszabályait.

Orbán Viktor két évvel ezelőtt járt utoljára Münchenben. Akkor is az MKB Bank ügye állt a tanácskozás középpontjában.

Időközben az MKB már nem a bajor tartományi bank, a Landesbank tulajdonát képezi, hanem a magyar államét, ennek ellenére az átvétel háttere fontos téma volt Seehofer és Orbán között.

A megbeszélés előtt a bajor tartományi parlament szociáldemokrata frakcióvezetője, Markus Rinderspacher felszólította Horst Seehofert, hogy emeljen szót a budapesti kormány - szerinte - szélsőjobboldali kisiklásai, valamint antidemokratikus intézkedései ellen. Az ugyancsak ellenzéki Zöldpárt helyi vezetője, Eike Hallitzky pedig azt kifogásolta hogy Bajorország keresztényszociális kormányfője kiteríti a vörös szőnyeget egy igencsak vitatott politikus előtt.

A bírálatot Seehofer visszautasította és a tanácskozás után ünnepi ebéden látta vendégül Orbánt. Alighanem ezáltal is ki akarta domborítani, hogy a számos bírálat ellenére baráti kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel, akit nemrég még a vezetése alatt álló Keresztényszociális Unió párt-kongresszusára is meghívott. A bajor kormány Európa-ügyi minisztere, Beate Merk nyilatkozatában kiemelte az immár ezer éves bajor-magyar kapcsolatot és - alighanem a budapesti intézkedéseket ostorozó nyilatkozatokra utalva - hangsúlyozta, hogy Münchenben a nehéz időkben sem hagyják elszakadni a párbeszéd fonalát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×