eur:
388.73
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Európában elkerülhetetlen az Ebola

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem lehet elkerülni, hogy Európában is megjelenjen az Ebola, ugyanakkor a kontinens az egyik legjobban felkészült hely a járvány megakadályozására. A WHO közölte: kész segítséget nyújtani Spanyolországnak, ahol elkülönítették Európa első Ebola-betegét.

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója azt mondta, "szinte kivédhetetlen, hogy az Ebola megjelenjen a kontinensen, azért, mert sokan utaznak Európa és az Ebola által érintett országok között.

"Ami fontos, az az, hogy Európa számára még mindig kicsi a kockázat. Nyugat-Európa különösen jól felkészült a világ más térségeivel szemben a vérlázzal járó betegségek kezelésére" - mondta a WHO-illetékes.

Spanyolországban a kormány heves bírálatok célpontjává vált, miután egy nővérnél tapasztalt fertőzésről kiderült, hogy Nyugat-Európa első Ebola-esetéről van szó.

A megszorítások ellen tiltakozó egészségügyi dolgozók arra panaszkodtak, hogy nem képezték ki őket rendesen az Ebola elleni harcra.

Jelentések szerint az Európai Bizottság is magyarázatot kért Madridtól. A spanyol kormány azzal védekezett, hogy mindent megtett azért, hogy megakadályozza a vírus továbbterjedését.

Illetékesek szerint a nővér egy Sierra Leonéből hazaszállított paptól kapta el a betegséget.

Londonban szerdára hívták össze a brit kormány válságkezelő csoportja, a Cobra tanácskozását az Eboláról. Egy brit kormányszóvivő szerint "komoly a helyzet és szükség van további egészségügyi dolgozók kiképzésére".

Az Angol Közegészségügyi Hatóság igyekezett megnyugtatni a briteket azzal, hogy közölte: nem valószínű, hogy az Egyesült Királyságban is felütné a fejét az Ebola és hogy a kórházak elkülönítenék és megfelelő kezelésben részesítenék a betegeket. Ezért nem lehet Ebola-járvány Nagy-Britanniában - közölte az ügynökség.

Az Egyesült Államok parti őrsége közben kapcsolatba lép majd azokkal a hajókkal, amelyek Ebola-sújtotta országban jártak és Amerikába tartanak, azért, hogy még a hajók kikötése előtt kiderítse: nincs-e ebolás beteg az utasok vagy a személyzet tagjai között.

Az Obama-kormányzat azt fontolgatja, hogy a reptereken is szigorítja az ellenőrzést.

Az Ebola eddig több mint 7000 embert fertőzött meg Nyugat-Afrikában és közülük 3400-an haltak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×