eur:
385.53
usd:
355.18
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Számháború is zajlik Luhanszkban

A magukat népfelkelőknek nevező kelet-ukrajnai lázadók azt állítják, hogy hétfőn két ukrán katonai gépet lőttek le. Ukrajna csak egy repülő elvesztését ismerte el, de azt állította, hogy azt orosz területről, egy olyan rakétával lőtték le, amely nem lehetett a lázadók arzenáljában.

Az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy "valószínűleg" orosz területről lőtték le a határ közelében repülő AN-26-os szállítógépét - azaz, hogy Oroszország háborús cselekményt hajtott végre az ukrán erők ellen.

Moszkvában ezt tagadják, miközben az orosz ajkú felkelők azt mondják, hogy ők találták el a hat és fél kilométeres magasságban haladó gépet - "amihez nem kell katonai csúcstechnológia". A repülő lezuhant, de legénysége túlélte az esetet. A lázadók azt is állították, hogy elfogták és kihallgatják őket.

Ukrán oldalon elismerték, hogy a gép az úgynevezett "terrorellenes akció aktív résztvevője volt". Az ukrán védelmi miniszter azt állította, hogy a legénység kapcsolatba lépett a vezérkarral.

A magát Donyecki Népköztársaságnak nevező régió YouTube csatornáján egy olyan videót publikáltak, amelyen a levegőben élő repülő látható, a felvétel ujjongó készítői pedig az ejtőernyősöket számolják, majd a gép már a földön heverő, farokrésze látható rajta az ukrán címerrel, távolabb pedig égő roncsok.

A nagy kérdés most az, hogy a propaganda háborúban melyik szereplő tudja elhitetni, hogy neki van igaza. Ha Ukrajna nem tudja bizonyítani vádját, akkor az ukrán hatóságok hitele kérdőjeleződik meg, ha viszont az derül ki, hogy az orosz erők avatkoztak be, akkor kérdés, hogy mit tehet Kijev és mit tesznek nyugati szövetségesei.

Hétfőn Porosenko ukrán elnök azt mondta, hogy csapatainak sikerült áttörniük a blokádot és elérni a luhanszki reptéren addig bekerített bajtársaikat. A védelmi minisztérium pedig elismerte, hogy ukrán harci gépek öt légicsapást hajtottak végre a lázadók állásai ellen.

A luhanszki hatóságok szerint az elmúlt nap során három ember halt meg és tizennégy megsebesült a városban különböző incidensek során. Becslések szerint a fegyveres felkelés kirobbanása óta 550 ember vesztette életét Ukrajnában.

A BBC megjegyezte, hogy azt követően, hogy Porosenko ukrán elnök azt mondta: a lázadók száz élettel fizetnek majd minden egyes ukrán katona életéért, az európai vezetők megpróbálták rávenni, hogy fogja vissza az erőszakot.

Porosenko és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint találkozott volna Rio de Janeiróban a futball világbajnokság utolsó napján. Porosenko azonban az ukrajnai helyzet miatt lemondta a megbeszéléseket. Putyin így Merkel német kancellárral találkozott, akivel közösen felszólították a harcoló feleket a tűzszünetre és a fogolycserére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×