eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Terroristának képeznek ki brit fiatalokat Szíriában?

Immár két és fél millión felüli a brit muszlimok száma. Köreikből pakisztáni, valamint arab származású fiatalok utaznak Szíriába, hogy önkéntesként harcoljanak a dzsihádista muszlim felkelők oldalán. A terrorelhárítás arra figyelmeztet, hogy Szíriában kiképzésben részesülnek, tehát fennáll a veszély, hogy ezek a radikalizálódott fiatal aktivisták Nagy-Britanniába visszatérve merényleteket fognak végrehajtani.

A Scotland Yard főkapitány-helyettese, Cressida Dick nyilatkozott a BBC-nek a Szíriából visszatérő dzsihádista önkéntesek által jelentett veszélyről, és éberségre intett. A brit állampolgárságú, már a szigetországban született muszlim fiatalok a felkelők táboraiban merényletek végrehajtására is kiképzést kapnak.

A napokban propaganda-film jelent meg arab internet-hálózatokon, ezen szakállas, turbános fiatal harcosokat mutatnak be, amint fegyverrel a kézben csatlakozásra hívják fel a nagy-britanniai muszlim ifjakat. Immár nem csak a szíriai felkelők toboroznak Európából, hanem az Irakban támadásba lendült, Al Kaida-alapítású ISIS dzsihádisták is.

Egy wales-i anya felismerte húsz éves, egyetlen fiát, és kétségbeesetten kéri, hogy térjen haza Cardiffba. Egy wales-i apa megdöbbenten látta a filmfelvételen az orvostanhallgató gyermekét, akihez azóta a tizenhét éves öccse is csatlakozott. A szülők állítják, hogy nem ők nevelték ilyen szellemben a gyermekeiket.

Immár körülbelül 500 brit fiatal szökött ki Szíriába és Irakba, mintegy 300 a visszatértek száma. A belépéskor igyekeznek kiszűrni őket a brit terrorelhárítás emberei, de ez nem sokat jelent, később elvegyülnek az itt-maradtak között.

Az MI6 terrorelhárító szervezet egy munkatársa szerint komoly veszélyt jelentenek, merényleteket hajthatnak végre, különösen, ha a brit haderő beavatkozás mellett dönt, és egységek csatlakoznak az amerikaiakhoz az iraki ISIS-csapatok előrenyomulásának feltartóztatása végett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×