eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Így szavaztak Londonban

Borongós, esőre hajló, szeles időben szavaztak Londonban, ahol 5373-an regisztráltatták magukat. Tekintettel a szavazók magas számára, ezúttal nem a nagykövetség volt a szavazás helyszíne, hanem egy, a Temze-parti Millbank Tower iroda-toronyházban bérelt terem. Így a voksolóknak alig kellett sorban állni. Volt, aki 380 kilométert autózott, hogy leadhassa a voksát.

Az 5373 regisztrált szavazó kis százaléka az Angliában dolgozó és tanuló magyaroknak, de sokan a levélben szavazást választották, és volt, aki erre a napra időzítette a hazai látogatását. A Westminster metróállomástól a Millbank Tower épületéig így is olyan volt a Temze-parti útvonal, mintha a pesti Korzón járnánk, mindenhonnan magyar szó hallatszott, magyarok verődtek össze beszélgetni. Sokan jöttek kisgyerekekkel, hja' itt nincs nagymama, aki otthon vigyázzon a kicsikre - mondták.

A Millbank Tower második emeletén nyolc fülke várta a szavazókat, országrészenként lehetett voksolni. Sokan meglepődtek, mennyiféle párt szerepel az íven. Csak felvonók szolgáltatták a fel- és lejutást, tehát az épület házi rendészetének a tagjai húszas csoportokban engedték be a szavazókat. Délelőtt így egy alkalommal hosszabb sor alakult ki. De jó vasárnapi hangulat uralkodott. "A magyarok türelmesen várnak sorukra, teljes a rend, mindenki udvarias" - jegyezte meg egy rendész, akiről kiderült, hogy bolgár vendégmunkás.

Délelőtt megjelent a Jobbikot támogatók egy kis csoportja árpádsávos zászlóval, de hamar eltanácsolták őket a bejárat elől, hiszen a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében tiltott volt a kampányolás. Gyors fényképezkedés után távoztak.

Kora délután már 2750-en szavaztak, és uzsonnatájban indult meg igazán a szavazni vágyók serege a metróállomás felől. Ott, kilépve, mindjárt a brit Parlament - minden parlamentek anyja - hatalmas, neogótikus tömegével találhatták szembe magukat, ez emlékeztette őket, mit is jelent a négyévenkénti szavazás.

Egy fiatalember autón érkezett a Londontól 380 kilométerre fekvő Maldenből, de Manchesterből is felutaztak számosan. A fiatal szavazók egy része a jobb kereseti lehetőségek miatt jött Angliába, egyikük azt mondta, addig vissza se megy, amíg ki nem egyenlítődnek a kereseti viszonyok. "A jobb jövőre szavaztam" - mondta. Egy másik ifjú szavazó az oxfordi egyetemen nemzetközi tanulmányokat végez, arra a megjegyzésünkre, hogy akkor talán még miniszterelnök is lehet belőle, titokzatosan csak annyit válaszolt, hogy attól függ, milyen kormány lesz hatalmon, amikor hazatér. Ez bizony a szavazókon múlik, erre szolgál a demokratikus államrend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×