eur:
386.32
usd:
357.6
bux:
69047.87
2024. május 14. kedd Bonifác

Csökkent a magyar kultúrára szánt kormánytámogatás Szlovákiában

Nemcsak összegében, hanem arányában is kevesebb pénz jut idén a tavalyihoz képest a magyar kultúrára - mondta az InfoRádiónak Orosz Örs, a kisebbségi bizottság magyar tagja.

A 2014-es és a 2013-as számadatok összevetéséből kiderül, hogy nemcsak összegében, hanem arányában is kevesebb pénz jut idén a magyar kultúrára. Orosz Örs, a kisebbségi bizottság magyar tagjaként az InfoRádiónak elmondta, a szlovák kormány kisebbségi kultúrára szánt pályázati támogatásainak keretösszege kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

"Ez azt jelenti, hogy idén valamivel kevesebb mint 4 milló eurót osztanak ki a Szlovákiában élő 13 kisebbség részére, amelyek részt vesznek ebben a pályázati rendszerben. Ez a tavalyihoz képest 10 százalékos csökkenést jelent. Amellett, hogy minden kisebbséget valamilyen formában érint, elsősorban a magyarokat terheli. Mivel a tavalyi évhez képest megváltozott a keret belső elosztása, a kis kisebbségek - mivel ugyanakkora szavazati joggal bírtak a keret belső elosztását meghatározó munkacsoportban - tulajdonképpen leszavazták a nagy kisebbségeket, és elsősorban a magyarokat érintette negatívan ez a változás. Sajnos a magyarok részére fenntartott keret idén már nem éri el a 2 millió eurót sem. Tavalyhoz képest ez több mint 600 ezres csökkenést jelent. Jelenleg a magyar kisebbség rendelkezésére álló összeg 1 983 057 euró, ez negyedével kevesebb mint a tavalyi keret" - árulta el Orosz Örs.

A magyar kultúra támogatására fenntartott összegből annak mintegy 95 százalékát osztották el a pályázati kiírás első körében. Az 1 millió 880 ezer eurót 737 pályázat között osztották szét. A fennmaradó pénzre a második kiírás során lehet pályázni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hány magyar kulturális rendezvény marad el idén a pénzhiány miatt.

"Ezt ebben a pillanatban még nem lehet megjósolni, bár a döntéshozatal megtörtént, a pályázatokat elbíráló szakbizottságok már üléseztek, és napokon belül nyilvánosságra kerülnek a végeredmények, illetve elkezdik a kifizetéseket. Akkor derül ki igazán, hogy az országos jelentőségű nagy rendezvényeket mennyiben érinti ez a csökkenés" - fogalmazott Orosz.

Jó hír viszont, hogy idén hónapokkal korábban megkaphatják a civil szervezetek és az egyéb pályázók a támogatást. Tavaly ugyanis egészen decemberig húzódtak az utalások. A kormányhivatal által kiadott közlemény úgy fogalmaz, néhányan a legközelebbi napokban már megkaphatják számlájukra a pénzt.
"Erre vontakozóan legfeljebb belső utasítások létezhetnek. Általában sajnos az a gyakorlat, hogy a magyar közösség által beadott pályázatok összegét fizetik ki legkésőbb" - vallja a kisebbségi bizottság magyar tagja.

Szlovákiában a kisebbségi kormánybiztosi poszt tavaly június óta betöltetlen, miután A. Nagy László a Híd párt jelöltje lemondott. Azóta Mária Jedlièková irányítja megbízottként a hivatalt. A sajtóban azonban két név is felmerült a poszt betöltésével kapcsolatban. A napokban Papp Sándor, a közrádió magyar adásának egykori vezetője, valamint Albert Sándor, a révkomáromi Selye János Egyetem volt rektora szerepelt lehetséges jelöltként a kormányhivatalban.

Lapinformációk szerint azonban egyikőjük sem tud a felkérésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×