eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az év szava Németországban: "GroKo"

Berlinben még meg sem kezdődött a szociáldemokrata párttagok szavazatának kiértékelése - amelynek kimenetelétől a tervezett nagykoalíció jövője függ - jól értesült források máris csaknem biztosra veszik, hogy kik lesznek az új német kormány tagjai. A találgatást Angela Merkel kijelentésére alapozzák, amely szerint már megállapodtak a tárcák elosztásában. A kancellár azonban hozzáfűzte, hogy a névsort csak vasárnap hozzák nyilvánosságra.

A német nyelv ápolására létesített wiesbadeni intézet péntek ma délelőtt közétette az esztendő szavát, amely így hangzik: "grokó". Ez még német füleknek is kicsit meglepően hangzik, de jól érzékeli az ősz óta levegőben lógó politikai változás hangulatát, azaz, hogy Berlinben nagykoalíció lép a jobb-közép kormány helyére. A "grokó" ugyanis németül, a groß-koalition, nagykoalíció rövidítése.

A wiesbadeni intézet 1971 óta minden évben meghatározza az adott esztendőre legjellemzőbb szót, így például tavaly a pénzügyi válságra utaló kifejezés, a rettungsrutine, azaz mentési rutin lett az év szava. Megfigyelők az év szavából is arra következtetnek, hogy már semmi sem áll a szociáldemokrata és kereszténypártokból alakuló kormány létrejöttének útjában. Pedig még el sem kezdődött a szociáldemokrata párttagoktól visszaküldött kérdőívek kiértékelése.

Ez holnapra várható, de berlini politikusok zöme csaknem biztosra veszi, hogy nem volt hiába a szociáldemokrata vezetők fáradozása a tagság meggyőzésére, a válaszok elsöprő többsége a heteken át folytatott koalíciós tárgyalásokon elért eredmények helyesléséről tanúskodik.

Noha a kancellár leszögezte, hogy csakis a kérdőívek kiértékelése után lehet szó az új kabinet összetételének nyilvánosságra hozatalától, és ezt a szociáldemokrata vezetők is megerősítették, jól értesült források máris tudni vélik, hogy az Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormányban hat kereszténydemokrata, hat szociáldemokrata és három keresztény-szociális miniszter foglal majd helyet.

Szinte magától értetődően a kancellár helyettese a Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel lesz, aki -feltehetően- a gazdasági szuperminisztériumot fogja vezetni. Úgy hírlik, hogy a kancellár kérésére a pénzügyi tárcát Wolfgang Schäuble megtarthatja, annál is inkább, mert a kereszténypárti politikus az euró körüli válság megoldásában szerzett érdemeiért nemzetközi tekintélynek örvend.

Bennfentes körök tudni vélik azt is, hogy a külügyminisztérium élére Frank Walter Steinmeier kerül. A 8 évvel ezelőtt létesült nagykoalícióban ugyanis ö töltötte be ezt a tisztséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×