eur:
389.44
usd:
361.94
bux:
68608.98
2024. május 7. kedd Gizella

Csak szimbolikus is lehet a Szíriára mért csapás

Az Egyesült Államoknak nehéz lesz egyértelmű bizonyítékot szereznie arról, hogy valóban a szíriai kormányhű erők hajtották végre a múlt heti sokkoló vegyi támadást. A vasárnap beengedett ENSZ-ellenőröket néhány óra alatt kiparancsolták a helyszínről. Európában sokan beavatkozást követelnek.

Barack Obama széleskörű nemzetközi koalíciót próbál majd létrehozni bármilyen, Szíria elleni csapás előtt és még akkor is csak szimbolikus jelentőségű akcióra lesz hajlandó - ezt mondta egy volt magasrangú fehérházi illetékes.

A szíriai kormány az egyik lázadó kézen lévő damaszkuszi kerületet ért vegyi támadás után jó pár napig nem akarta beengedni az ENSZ-nek az országban tartózkodó fegyverzet-ellenőreit.

A 20 tagú csapat vasárnap végül bejutott, de a beígért hosszabb idő helyett csak néhány órát tölthetett a nyomok után kutatva, ráadásul mesterlövészek többször is rájuk lőttek. A szíriai média szerint "terroristák" álltak a támadás mögött. Az ENSZ szerint úgy tűnt, hogy szándékosan megpróbálták megfélemlíteni a csapatot.

Az ENSZ ellenőrök először visszafordultak, de később visszatértek a több száz áldozatot követelő vegyi támadás helyszínére. A szakértők talaj-, vér- és más mintákat vesznek, hogy megpróbálják megállapítani, milyen anyagot vetettek be a támadók. Azt azonban valószínűleg nem tudják megállapítani, hogy kik lehettek.

Azt, hogy Washingtonnak nehéz lesz jogilag elfogadható módon bizonyítania, hogy a szíriai rezsim áll a vegyi támadás mögött, egy volt fehérházi illetékes is elismerte. Gary Stanmore, aki nemrég még az Obama-kormányzat tömegpusztító-fegyver leszerelési koordinátora volt ugyanakkor hozzátette: szinte semmi kétsége sincs afelől, hogy a szíriai kormány adott parancsot az akcióra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbra is megosztott abban, hogy fel lehet-e lépni a szíriai kormány ellen - Oroszország és Kína továbbra is határozottan ellenzi ezt.

A brit és a francia külügyminiszter is arra utalt, hogy az ENSZ jóváhagyás nélkül is be lehetne avatkozni, humanitárius megfontolások miatt. Moszkva azonban arra figyelmeztetett, hogy ez a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentené. Katonai szakértők szerint az esetleges támadás szimbolikus jellegű lenne - valószínűleg a Földközi-tengeren tartózkodó amerikai hadihajókról lőnének ki Tomahawk cirkálórakétákat szíriai katonai célpontok ellen.

Közben az Orvosok Határok Nélkül szervezet elismerte: "tudományos megalapozottsággal nem tudná bizonyítani a vegyi fegyverek használatát", de kórházi dolgozók megerősítették, hogy pár óra leforgása alatt több ezer beteg érkezett, hasonló tünetekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×