eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szokatlan helyről kapott támogatást a szivárogtató

Oroszország mérlegelné az amerikai megfigyelési botrányt kirobbantó Edward Snowden menedékkérelmét. A volt CIA-rendszergazda, aki lerántotta a leplet az Obama-kormányzat titkos megfigyelési programjairól, Hongkongban várja sorsa alakulását.

Edward Snowden, a CIA egykori informatikusa, majd az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség alvállalkozója azért tálalt ki a brit Guardiannek az amerikai kormány megfigyelési programjairól, hogy az egyén szabadságát védje.

Most szokatlan helyről kapott óvatos támogatást: Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt mondta: mérlegelnék a hazájában lassan árulónak tartott fiatalember menedékkérelmét.

"Ez ideológiai katasztrófa az Egyesült Államok számára" - mondta Alekszej Puskov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke.

Snowden segített napvilágra hozni, hogy az amerikai biztonsági szervek - a terror elleni védelemmel érvelve - megfigyeltek több millió amerikai polgár telefonos és internetes kommunikációját.

Maga Snowden nem említette, hogy Oroszországba akarna menni, hanem inkább Izlandról beszélt. Dmitrij Peskov orosz elnöki szóvivő azt mondta: Moszkvát még nem kereste meg a szivárogtató, de ha megtenné, akkor foglalkoznának kérelmével.

Közben az elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy támogatja az orosz ellenzéket.

Snowdent otthon sokan hősnek tartják, mások viszont árulónak. A Fehér Ház oldalán megjelent petícióban, amelyet 50 ezren írtak alá, az olvasható, hogy "Snowden nemzeti hős, akinek teljeskörű kegyelmet kell adni".

A befolyásos New Yorker magazin egyik publicistája szerint viszont egy olyan "önimádó, akinek a börtönben a helye." "Panaszkodhatott volna a Kongresszusnál, vagy a munkahelyén, de nem tette" - írta Jeffrey Tobin.

A New York Times pedig azt jegyezte meg: "a társadalom akkor működhet jól, ha alapvető bizalom és együttműködés és tisztelet övezi az intézményeket. Snowden elárulta ezt a bizalmat". A bírálók sorában pedig a New York Post azt írta: "manapság akkor lesz valaki szupermenő, ha elárulja a hazáját."

"Azért vagyok itt, hogy felfedjek egy bűntettet"

Nem vagyok sem áruló, sem hős. Amerikai vagyok - mondta a South China Morning Post című lapnak adott exkluzív interjújában egy titkos hongkongi helyszínen szerdán Edward Snowden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója.

"Azok, akik úgy vélik, hibáztam, amikor Hongkongba jöttem, félreértették a szándékaimat. Nem azért jöttem ide, hogy elbújjak az igazságszolgáltatás elől. Azért vagyok itt, hogy felfedjek egy bűntettet" - jelentette ki a nagy nemzetközi visszhangot és az Egyesült Államokban hatalmas botrányt kiváltó leleplezés 29 éves főszereplője, aki személyének felfedése óta először adott interjút.

Snowdenről két napja csak annyit lehetett tudni, hogy hétfőn délben kijelentkezett abból a hongkongi szállodából, ahol május 20. óta tartózkodott és ahonnan a kiszivárogtatást megkezdte. Azóta vélhetően egy magánlakásban él.

Az informatikus lehetséges "menekülési útvonaláról" az elmúlt napokban számos újságcikk jelent meg, de ő maga most egyértelmű jelét adta annak, hogy bár sok lehetősége lett volna és lenne elhagyni Hongkongot, nem kíván távozni a kínai különleges közigazgatási övezet területéről, s szembeszáll az Egyesült Államok - bármilyen - kiadatására vonatkozó kísérletével.

"A szándékom az, hogy megkérjem Hongkong bíróságait és lakóit, döntsenek a sorsomról." Mint mondta, nem követett el bűncselekményt a városban, s nincs oka kételkedni annak (jog)rendszerében.

Snowden azt állította: megbízható forrásból arról értesült, hogy Washington kemény fellépéssel igyekszik a helyi vezetésénél elérni kiadatását, s mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a további kiszivárogtatásokat. Legfőképpen annak közzétételét, hogy a hongkongiak elektronikus adatforgalmát is megfigyelik - tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a családjával érintkezésbe lépett-e, közölte: nem volt bátorsága ehhez, nem beszélt velük, de aggódik miattuk a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) részéről nyilvánvalóan rájuk nehezedő nyomás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×