eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A franciák fenyegetést látnak az idegenekben

Jelentős mértékben emelkedett tavaly Franciaországban a rasszista, antiszemita és muzulmánellenes megnyilvánulások száma az Emberi Jogok Nemzeti Konzultációs Bizottsága szerint. A kormányt és a parlamentet tanácsokkal és javaslatokkal ellátó független testület szerint az országban fokozódik a muzulmánokkal szembeni gyanakvás, melyet kiegészít az idegenek egyre erőteljesebb elutasítása.

A rendőrség 2012-ben összesen 1539 rasszista, antiszemita vagy muzulmánellenes cselekedetet vagy fenyegetést regisztrált Franciaországban, 23 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - kongatta meg a vészharangot csütörtökön közzétett éves jelentésében az Emberi Jogok Nemzeti Konzultációs Bizottsága. Ami az antiszemita jellegű bűncselekményeket illeti, ezek tavaly két alkalommal lángoltak fel: először márciusban, a Mohamed Merah által Toulouse-ban egy zsidó felekezeti iskolánál elkövetett gyilkosságokat követően, másodszor pedig október és november környékén, amikor újra kiújultak a feszültségek Izrael és a palesztin területek vezetői között.

Vagyis, amint arra több zsidó származású elemző már korábban is figyelmeztetett, Franciaországban az antiszemitizmus továbbra is alapvetően a hazai zsidó-muzulmán együttélést, illetve az izraeli politikát érintő események függvényében enyhül vagy erősödik fel. A muzulmánellenes érzések a fentihez csaknem hasonló tendenciát mutatnak: közvetlenül a már említett toulouse-i szörnyűségeket követően ez a jelenség hirtelen megerősödött a francia társadalomban, majd "A muzulmánok ártatlansága" című, az Egyesült Államokban készült film tavaly szeptemberi internetre kerülése egy újabb hullámot idézett elő.

A bizottság mindezek mellett arra figyelmeztet, hogy a rasszizmus és az intolerancia immár három éve folyamatosan erősödik az országban, jelentésükben pedig egy 2012. végén készült felmérés eredményeire hivatkoznak. Eszerint a lakosság 55 százaléka úgy érzi, a muzulmánok elkülönült csoportként viselkednek a társadalomban - ez az eredmény négy százalékos emelkedést jelent 2011-hez képest -, a megkérdezettek 69 százaléka pedig úgy véli, túlságosan sok a külföldi az országban. Ez utóbbi véleményt vallók aránya nem kevesebb, mint tíz százalékkal ugrott meg az előző évhez képest.

A testület külön aggasztónak tartja, hogy az emberek fokozódó ellenszenvvel tekintenek az idegenekre, illetve, hogy azokat egyre inkább parazitáknak tekintik, sőt fenyegetést látnak bennük. A bizottság ugyanakkor egyáltalán nem beszél a tavaly nagy vitát kiváltott fehérellenes rasszizmusról, melynek létezését a jobboldal mellett immár szocialista oldalon is egyre többen elismerik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×