INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Egymilliárd eurós beruházás Rimaszombatban

Infostart / InfoRádió
Csaknem egymilliárd euró értékű beruházás tervét hagyta jóvá Rimaszombatban a képviselő testület.

Szlovákiában példátlan mértékű olajipari beruházás előkészítését hagyta jóvá Rimaszombat képviselő testülete. A tervezett beruházás értéke megközelítheti az egymilliárd eurót.

Mint arról a SITA hírügynökség beszámolt, a gömöri városban az Oil Production and Trade OPT Sk svájci társaság létesítene kőolaj-finomító és biopolimer-gyártó üzemet. A vállalat ügyvivője, Ján Tehlár elmondta, hogy azért Rimaszombatot választották, mert ott közvetítő állomásokon keresztül hozzá lehet jutni a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyaghoz.

Az Oil Production and Trade OPT Sk ukrajnai társtulajdonosának saját olajkútjaiból szállítanák Rimaszombat mellé a nyersanyagot. A tervezett üzemben a legmodernebb amerikai technológiával dolgoznák fel a nyersanyagot. A gyár kezdetben mintegy ötszáz, a gyártás felfutása után pedig akár ezer-ezerötszáz embernek is munkát adhat.

A beruházók elképzelése szerint a projekt dokumentációját hat-nyolc hónap alatt dolgozzák ki, az építési munkálatok pedig legfeljebb egy évig tarthatnak. Egyelőre nem világos, milyen állami segítséget kapnak a külföldi beruházók, de számítanak arra, hogy a kormány támogatja az elképzeléseiket, mivel a Rimaszombati járásban a munkanélküliség aránya jóval magasabb az országos átlagnál, meghaladja a 34 százalékot, ami 13 600 állástalan embert jelent.

A cég képviselői a környezetvédelmi aggályokkal is számoltak, ígéretük szerint minden érvényben lévő előírást és törvényt a legszigorúbban betartanak. Ennek ellenére többen is megkérdőjelezték az olajipari létesítmény hatását a környezetre, ám a szavazáskor csupán egy képviselő voksolt nemmel, tizenegyen támogatták a beruházás tervét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk