eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A dolgozóknak mindenhol joguk van normális munkakörülményekhez"

Az Apple informatikai cég beengedi gyáraiba egy munkakörülményeket kivizsgáló civilszervezet munkatársait. A megfigyelők így elmehetnek a Foxconn dél-kínai gyáraiba is, ahol több dolgozó követett el öngyilkosságot.

Az iPhone-ok, iPadek és más kütyük státusz-szimbólumnak számítanak, és még a nyugati vásárlók számára is drága termékek. Ezeket az eszközöket a nyugati bérek töredékéért dolgozó kínai munkások szerelik össze, akik 2010-ben megrázó módon hozták a világ tudtára, hogy nincs minden rendben a munkakörülményeikkel.

Akkor egy sor dolgozó követett el öngyilkosságot a nagy informatikai cégeknek, így az Apple-nek is beszállító Foxconn üzemben. A tajvani cégnek, amely közel egymillió embert alkalmaz, úgy tűnik, még mindig nem értek véget a gondjai.

Januárban 150 munkás fenyegetőzött azzal, hogy leugrik a vuhani üzem tetejéről, miután betanítás nélkül fillérekért, stresszes környezetben kellett dolgozniuk.

A New York Times oknyomozó cikke szerint az Apple nem tartotta be az ígéretét, hogy javítja a munkakörülményeket a beszállítójánál. Most azonban Tim Cook, a cég vezérigazgatója úgy döntött, hogy beengedi a Tisztességes Munka Szövetség, az FLA nevű civilszervezetet a sencseni és csengtui gyárakba.

"A dolgozóknak mindenhol joguk van normális munkakörülményekhez, ezért kértük fel az FLA-t a független vizsgálatra" - mondta.

Az ellenőrök több ezer munkást kérdeznek ki a fizetésükről, az egészségükről és a munkaidőről, és ellátogatnak a munkásszállásokra is. Jelentésüket márciusra állítják össze. Az Apple azt hangoztatja, hogy 2006 óta minden összeszerelő üzemét auditálja. A Foxconn több laptop-gyártó, a Nokia, a Samsung és a Nintendo beszállítója is egyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×