eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Játékvírussal fertőzték meg a robotrepülőgép-programot

Legutóbb többek között az afganisztáni külföldi erők ellen harcoló Hakkáni-hálózat egyik magas rangú vezetőjét ölték meg pilóta nélküli repülőgéppel, úgynevezett drónnal. A hír azért is érdekes, mert a robotrepülőgépes programnak egy rejtélyes számítógépes vírus okoz gondokat, amelynek hírek szerint egy számítógépes játékhoz lehet köze.

Dzsanbaz Zadrant, a Hakkáni-hálózat egyik vezetőjét pakisztáni területen érték el az amerikai robotrepülőgép rakétái. Halálával az afganisztáni koalíciós erők egyik legbefolyásosabb ellenségét távolították el, hiszen Zadran például kabuli célpontok ellen is szervezett támadásokat.

A CIA azért is örülhet az akció sikerének, mert ezzel azt bizonyíthatja, hogy nincs gond a robotrepülőgép programmal. A hatóságok ugyanis elismerték, hogy a repülőgépek irányítását számítógépes vírus gátolja. Állításuk szerint azonban nem a vezérlésben, hanem a földi irányítórendszerben jelent meg a vírus, amelyet szakértők szerint eddig a Facebookról ismert Maffiaháborúhoz hasonló játékok felhasználói ellen vetettek be, hogy ellopják a jelszavaikat és a felhasználónevüket.

Katonai illetékesek is kénytelenek voltak elismerni, hogy egy ilyen vírus került az erősen védett rendszerbe. Azt nem tudni, ki juttatta be a rosszindulatú programot a nevadai Creech Légitámaszpont rendszerébe, ahonnan a drónokat irányítják. Annyit közöltek, hogy hordozható merevlemezek útján terjedhetett el a vírus, amely rögzítette az irányítók billentyű leütéseit.

Az illetékesek nem tudták megmagyarázni, hogy az állomány miért játszik a missziók idején a Maffiaháborúhoz hasonló internetes játékokkal. Előfordulhatott egyébként az is, hogy erről nem volt szó, és a vírus az általuk használt USB-meghajtókról jutott be a rendszerbe.

Szakértők szerint nem kell attól tartani, hogy maga a Maffiaháború vírust terjeszt, mert azt a nagy biztonsági cégek is észrevették volna. A programot valószínűleg egy olyan oldalról szedhették össze, amely segít abban, hogy a felhasználók csaljanak a játékban, és az amerikai légierő számára azért kínos az eset, mert védelmi rendszere nem ismerte fel a vírust.

A Pentagon szerint véletlen esetről és nem szándékos támadásról van szó, és a hadműveletek nem kerültek veszélybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×