eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milyen kapcsolatban volt a CIA és az MI6 a Kadhafi-rezsimmel?

A líbiai lázadók egyik magas rangú vezetője bocsánatkérést követel az amerikai és brit titkosszolgálattól azért az állítólagos szerepért, amit megkínzásában játszottak. Most előkerült dokumentumok szerint a CIA és az MI6 együttműködött Kadhafi biztonsági szerveivel. Londonban közölték, hogy hivatalos vizsgálat indul a brit hírszerzés és a Kadhafi-rezsim kapcsolatainak feltárására.

Abdel-Hakim Belhadzs jelenleg Tripoli egyik biztonsági főnöke, azt követően, hogy a lázadó erők augusztus végén benyomultak a líbiai fővárosba. Most előkerült bizalmas dokumentumok szerint ő is azok között volt, akiket a nyugati titkosszolálatok segítségével juttattak a Kadhafi-rezsim kezére. Belhadzst 2004-ben Bangkokban rabolták el. Akkoriban a Líbiai Iszlám Harci Csoport nevű szervezet egyik vezetője volt.

Azt állítja, hogy elrablása után a CIA emberei megkínozták, beoltották egy úgynevezett igazság-szérummal, majd újabb kihallgatásra Líbiába vitték. A dokumentumok szerint az úgynevezett "rendkívüli előállításhoz" köze volt a brit titkosszolgálatnak is. Az MI6 közölte Líbiával Belhadzs fedőneveit, és azt is, hogy Malajziában tartották fogva. Ezen kívül azt állítja, hogy már Líbiába érkezve, az elsők között brit tisztek hallgatták ki, amin nagyon meglepődött. Belhadzs iránt azért kezdtek érdeklődni a nyugati biztonsági szolgálatok, mert úgy tartották, hogy csoportja kapcsolatban állt az al-Kaidával.

"Három évig nem fürödhettem és egy évig nem láttam a napot. Fellógattak a falra, rendszeresen kínoztak és magánzárkában tartottak" - mondta a Guardiannek. Az ellenzéki aktivista februárban szabadult amnesztiával, ezt követően gyorsan vezető pozícióba került a Kadhafit megbuktató kormányellenes lázadók között.

Azt mondta, hogy bocsánatkérést vár a CIA-től és az MI6-tól, emellett beperelheti a kémügynökségeket. A számára keserű epizódra visszaemlékezve arról beszélt, hogy "ettől még normális kapcsolata lehet az új Líbiának Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal".

A lázadók dokumentumok tömegét találták a brit nagykövetségen és volt líbiai kormányilletékesek, köztük Mussza Kussza befolyásos biztonsági főnök irodáiban. Miközben a brit közvélemény azzal a vitával volt elfoglalva, hogy mi legyen a Lockerbie-robbantóval, a titkosszolgálat már 2004-től együttműködött a líbiai kémszolgálatokkal - derült ki az anyagokból.

A dokumentumok szerint a CIA nyolc gyanúsítottat adott át a líbiai rezsimnek, annak ellenére, hogy tudta, a líbaiaik kínzást alkalmaznak. A brit kormány szerint a brit titkosszolgálat törvényesen járt el, a CIA pedig csak annyit mondott: nem meglepő, hogy együttműködtek külföldi kormányokkal a terror elleni harcban. A Human Rights Watch jogvédő csoport szerint viszont az amerikai hírszerzés "nagyon sötét fejezetéről van szó".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×