eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Mit tegyen egy királyi felség, ha elrabolják?

Vilmos herceg felesége, Catherine cambridge-i hercegnő is átesett a brit különleges védelmi osztag kiképzésén, amely arra készítette fel, hogy mit tegyen, ha megtámadják, vagy elrabolják - értesült a The Daily Telegraph angol napilap.

A brit különleges szolgálat, az SAS minden fontosabb királyi családtagot kiképez védekezésre, még II. Erzsébet is elvégezte ezt a tanfolyamot. Catherine hercegnő férje, Vilmos herceg tizenhat éves korában kapta az első SAS-kiképzést, megtanították arra is, hogyan kell bánni a géppisztollyal.

A kiképzés része a fegyverhasználat elsajátítása, a nyugalom megőrzésének gyakorlása, továbbá az, hogy ha netán sikerrel járna valamiféle emberrablási kísérlet, és a fogva tartók követelésük érdekében alkalmat adnának üzenet továbbítására, akkor hogyan kell előre meghatározott jelekkel információt küldeni róluk.

A lélektani felkészítés epizódjaként a királyi felségeket a tanfolyam során egyszer be is tuszkolják egy autóba, éppen oly kíméletlenül, mint az emberrablók tennék.

II. Erzsébet két incidense mutatja, hogy az SAS-kiképzés nem haszontalan dolog. Egy ízben, évekkel ezelőtt, a születésnapja tiszteletére adott katonai díszparádéra lovagolt a Buckingham palotából a felvonulás színhelyére, amikor egy fiatalember ugrott a lova elé, pisztollyal hadonászva. A ló jobban megijedt, mint a királynő, és felágaskodott. De II. Erzsébet jó lovas, azonnal megfékezte, és folytatta az útját, mintha mi sem történt volna.

1983-ban II. Erzsébet arra ébredt, hogy egy vadidegen férfi ül az ágya szélén. Egy vakmerő őrült ugyanis átmászott a Buckingham palota azóta szögesdróttal megtoldott, magas kőfalán, továbbosont a palotakert bokrai között, bejutott az épületbe, mi több, II. Erzsébet hálószobájába.

A felriadt királynő megnyomta a vészjelző rejtett gombját, de az alagsorban teázgató személyes testőre a fények villogása láttán csak ennyit morgott: "Na, ez a vacak már megint elromlott". II. Erzsébet tíz percen át nagy lelki nyugalommal beszélgetett a hálószobájába behatolt őrülttel, mire egy komorna rosszat sejtve benyitott.

Talán erre az incidensre emlékezett az amerikai titkosszolgálat, amikor Barack Obama elnök néhány hónappal ezelőtti, londoni látogatása alkalmával kikötötte, hogy Amerika első emberének a védelmét nem bízza a brit szervekre, hanem maga látja el.

Az elnök II. Erzsébet szállóvendége volt a Buckingham palotában, s a királynő nemcsak az amerikai őrszolgálat embereinek a jelenlétét volt kénytelen eltűrni, hanem azt is, hogy Obama elnök hálószobájában golyóálló ablakokat szereljenek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×