eur:
390.67
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kadhafi maradhatna Líbiában?

A NATO líbiai légi kampánya elakadt - ismerte el egy magas rangú amerikai tiszt, miközben nyugati körökben azt hallani: Kadhafi ezredes a hazájában maradhatna, ha lemondana a hatalomról. Az ENSZ tényfeltáró küldöttei pedig úgy találták: Tripolit ellátási gondok veszélyeztetik.

Hiába a szövetséges légierő jól összehangolt gépezete, a NATO négy hónap alatt nem tudta távozásra bírni Moammer Kadhafit, és azt sem tudta kikényszeríteni, hogy líbiai vezető megpróbáljon megegyezni a lázadó erőkkel. Tripoli egyik terén még mindig az ezredes hatalmas képe van kifeszítve a földön, és a járókelők nem mernek rálépni.

"Általánosságban véve patthelyzetben vagyunk" - fogalmazott Washingtonban Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Hozzátette azonban, hogy Kadhafi erőinek meggyengítésével hosszútávon eredményes lesz a stratégia és elvezethet a líbiai vezető távozásához.

Londonban William Hague külügyminiszter arra utalt, hogy Kadhafi akár otthon is maradhatna, ha lemondana. "Teljeséggel világos, hogy történjék bármi is, fel kell adnia a hatalmat" - mondta a brit diplomácia vezetője Alain Juppé francia külügyminiszterrel folytatott találkozója után. Líbiában azonban a miniszterelnök elutasította az ajánlatot.

A NATO közben állítja: nincs bizonyíték arra, hogy gépei polgári célpontokat bombáztak le a Tripolitól keletre fekvő Zlitenben. A Kadhafi rezsim szerint egy klinikát ért találat, és hét ember meghalt.

A szövetség ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy "egykori polgári létesítményeket fog támadni" - például gyárakat, raktárakat és mezőgazdasági üzemeket -, mert Kadhafi erői egyre gyakrabban indítanak ilyen helyekről támadásokat. Brega környékén például, egy cementgyárat bombáztak le.

Az ENSZ tényfeltáró küldöttsége hétfőn fejezte be vizsgálódását Líbiában. A diplomaták szerint, bár Tripoliban az élet "normálisnak tűnik", hatalmas nyomás nehezedik az egészségügyi ellátásra, különösen azért, mert sok külföldi dolgozó menekült el. Kifogyóban vannak a gyógyászati eszközök és vakcinák.

A konfliktus súlyos pszichológiai hatással van a nőkre és a gyerekekre - mondta Laurence Hart, az ENSZ líbiai humanitárius koordinátora. "Bár a legfontosabb élelmiszerek kaphatóak a piacokon, emelkednek az árak, és kérdéses, hogy az egy hét múlva kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán idején hogyan tudják megoldani az ellátást." Akadozik az üzemanyag-ellátás, és a bankok korlátozzák a kivehető készpénz mennyiségét - jegyezték meg az ENSZ-küldöttek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×