eur:
390.7
usd:
366.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nehéz hét előtt az eurózóna

Drámai hét elé néz az eurozóna - a blokk pénzügyminisztereinek meg kell állapodniuk az újabb görög mentőcsomagról, máskülönben Athén magával húzhatja a szakadékba a többi, eurót használó országot.

Bár a görög kormány a hatalmas utcai tüntetések ellenére átnyomta a parlamenten szigorú takarékossági csomagját, az Eurozóna vezetői továbbra sem képesek egyértelmű választ adni arra, hogyan menedzselik majd Görögország csődközeli állapotát és hogyan kerülik el, hogy a "vírus" átterjedjen Spanyolországra, vagy immár Olaszországra.

Az eurozóna pénzügyminiszterek múlt heti találkozóján nem sikerült megállapodni a második görög mentőcsomagról. Az eredmény: zuhanásnak indultak a részvényárak és az euró. Sok befektető továbbra is dollárba menekíti pénzét, annak ellenére, hogy az Amerikában zajló költségvetési huzavona is kiszámíthatatlan veszélyeket rejt.

Olaszország pénteken kénytelen volt megelőző lépést tenni és egy olyan pénzügyi csomagot elfogadni, ami csökkenti a szociális juttatásokat, így például a nyugdíjakat. A szintén súlyosan eladósodott Róma reméli, hogy ezzel elkerüli Görögország sorsát. Elemzők szerint azonban az EU-vezetők határozatlansága miatt az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságára, Olaszországra és Spanyolországra is átterjedhet a hitelválság.

A kulisszák mögött a kormánytanácsadók a többség számára elfogadható megoldáson dolgoznak, amire az EU csütörtöki válságtanácskozásán rábólinthatnak a vezetők. A hétvége előtt fontos lenne dönteni arról, hogy milyen feltételek mellett kaphat Görögország egy második, szintén több mint 100 milliárd eurósra becsült mentőcsomagot. Az egyik elképzelés az, hogy a görög bankokat is rákényszerítenék arra, hogy vállaljanak részt a második csomagból.

Ezt különösen Németország forszírozza, ahol a polgárokat mélységesen sérti, hogy nekik kell segélyezniük a szerintük vagyonukat elpazarló görögöket. Németország egy nehéz gazdasági időszakon van túl és a németek úgy érzik, nem azért takarékoskodtak és szorították le a munkanélküliséget, hogy most valaki elvegye a pénzüket.

Az Európai Központi Bank ugyanakkor arra figyelmeztet: ha arra kényszerítik a bankokat, hogy kedvezményes hiteleket adjanak Görögországnak, akkor azt a piac gyakorlatilag csődként értékeli majd, ami pánikot okozhat - ezt csak tetézheti az amerikai adósságplafonról szóló vita, amelynek az lehet az eredménye, hogy az amerikai szövetségi állam is fizetésképtelenné válik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×