eur:
390.95
usd:
366.66
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Merkel vendéglőbe hívta Putyint

A német kancellár és az orosz államfő Hannoverben tárgyal. Medvegyevet 9 minisztere is elkísérte a sorrendben 13. orosz-német kormányközi tanácskozásra, amelynek célja a két ország közti gazdasági együttműködés további kiszélesítése. A megbeszélésekre némi árnyékot vet, hogy Berlinben a Quadriga-díjat éppen a hét végén vonták vissza Putyin orosz kormányfőtől.

Hivatalos formában semmilyen nyilatkozat sem hangzott el a Quadriga-díjjal kapcsolatban, és Putyin szóvivője is csak annyit jegyzett meg, hogy az intézkedés nem fogja érinteni a kormányközi tárgyalások kimenetelét.

Azonban diplomáciai források szerint Moszkvában a miniszterelnök látványos arculcsapásaként fogták fel, hogy a német egység megvalósulásának emlékére alapított és a berlini Brandenburgi Kaput díszítő négyesfogatról, a quadrigáról elnevezett kitüntetést alig néhány órával az államfő által vezetett népes orosz küldöttség Hannoverbe érkezése előtt vonták vissza.

Az európai egyesülés előmozdításának elismerésére alapított magas német kitüntetést a berlini kuratórium nem Putyinnak ítélte, ami heves tiltakozást váltott ki. A kuratórium a hétvégén közölte, hogy a díjat - amelyet 2003 óta hagyományosan a német egység napján, október 3-án adnak át, idén senki nem kapja meg. Az ügy további pikantériája, hogy a díjat odaítélő bizottságnak tagja a berlini kormány egyik minisztere is.

Alighanem az így fellépett feszültség tompítására a kancellár hétfő este egy hangulatos vendéglőben kezdte meg tanácskozásait Medvegyev államfővel és átmenetileg még a tolmács szolgálatát is mellőzte, az egykori NDK-ban felnőtt Angela Merkel ugyanis jól beszél oroszul.

Tudósítók értesülése szerint főleg az észak-afrikai, valamint a közel-keleti helyzetet, a Kínához való viszonyt, és az euróválság fejleményeit vitatták meg. A tárgyalásokba kedden bekapcsolódtak a legfontosabb tárcák vezetői is, ugyanis a német fél az Oroszországgal folytatott kereskedelem könnyítését szorgalmazza.

Miután Berlinben az atomenergia felhasználásának ütemes leépítését határozták el, az energiaigény egy részét a Balti-enger alatt tervezett földgázvezetéken érkező orosz gázszállítások kibővítésével akarják fedezni.

A hannoveri tárgyalásokon szóba kerül az EHEC-járvány nyomán a német zöldségkivitelre kimondott orosz tilalom feloldása, valamint az Észak-Szibériában tervezett mintegy 700 kilométeres vasútvonal megépítésében való német részvétel
ügye is.

A kormányközi tanácskozások nyitányaként vasárnap délután - ugyancsak Hannoverben - megkezdődött az úgynevezett szentpétervári párbeszéd újabb fordulója, amelynek keretében a két ország politikai, gazdasági, tudományos és művészeti életének képviselői megvitatják a polgári szintű együttműködés további lehetőségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×